Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Живећи светим богослужењима живимо Царство Божије


У Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, 19. априла 2024. године, поводом Другог бденија, служено је свеноћно бденије са акатистом Пресветој Богородици и света Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј.

„Ово Друго бденије смо служили у част Пресвете Богородице, у част акатиста који је спеван у Њено име. У овом бденију је све благословено, славно и по поретку Божијем. Сва богослужења наше Цркве представљају слику Царства Божијег, слику онако како ћемо да живимо у рају, а овде само делимично предукушавамо оно што ћемо да гледамо „лицем к лицу“. Не тако далеко од нас се одвија служење кнезу овога света и нажалост на више места се дешавају ратови и страдања у великим мукама и патњама. То је слика пакла и та слика пакла је присутна, јер људи неће да живе по вољи Божијој, него творе вољу своју, а пошто је много људских воља долази до сукобљавања тих воља. Из сукоба воља иду мржња и ратови, а свега тога не би било да људи хоће да творе вољу Божију, јер онда би све било у миру, поретку и благословено и већ овде би живели рај, као што живимо на богослужењима.

Иако овај свет у злу лежи, ми не треба да се бојимо, као што се становници Цариграда у седмом веку нису бојали када су освајачи били пред капијама града.  Они су онда спевали ову чудесну химну Богородици названу акатист и не њиховим молитва и трудом, већ силом Божијом били су спасени. Тако и ми у Великом посту, читајући акатист Пресветој Богородици, сећамо се тога и обнављамо ту  веру без обзира какве су силе и искушења ван храма Божијег, јер они не могу надваладати због велике милости и свемоћи Божије“ – беседио је Владика Јеротеј.

По благослову Епископа Јеротеја, свеноћна бденија са акатистом Пресветој Богородици и светим Литургијама служена су у градским храмовима у Шапцу и Лозници.


Извор: Епархија шабачка