Type Here to Get Search Results !

130 година храма у Доњем Црниљеву


У Томину недељу, 12. маја 2024. године, када чинимо и молитвени спомен на Светог Василија Острошког, Преосвећени Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан, уз саслужење Преосвећеног Епископа шабачког г. Јеротеја, началствовао је светим евхаристијским сабрањем у храму Вазнесења Гоподњег у Доњем Црниљеву, који је овим литургијским сабрањем прославио сто тридесет година од када је подигнут.

„Ево нас сабраних у овој атмосфери пасхалне радости у недељу Антипасхе, у недељу која нас подсећа и обнавља наше сећање на најславнији догађај Васкрсења Христовог, највеће победе и највеће радости која је могла да се обзнани и осети међу људима и у срцима људским. Радост и сила остаје присутна у Цркви, у душама и грудима оних који су помазани животом у Господу Исусу Христу, крштени и миропомазани, и који живе благодатним плодовима живота у Цркви и благодатним плодовима Васкрсења. Све оно што је Гопод учинио ради нас и ради нашег спасења, учинио је да би нас уверио у истинитост Његовог доласка, Његовог присуства међу нама људима. Својом силом, коју поседује као Бог, Оваплотио се и постао човек, настанио се међу нама људима и донео и дао нам ту огромну победу, победу над тријадом, опаком и пакленом тријадом – смрти, демона и греха, која је поробљавала нас људе, везивала и одвајала од свега оног што се зове благодатни живот у Богу“ – беседио је владика Силуан.

На крају Литургије, владика Јеротеј је заблагодарио епископу Силуану на радости данашњег евхаристијског сабрања и подсетио сабране на његове духовне везе са овим просторима и блаженом упоменом епископа ваљевског Милутина.

Честитајући данашњи јубилеј, владика Јеротеј је истакао:

„Честитам вам данашњи троструки празник: прву недељу по Васкрсењу, која је посвећена Светом Томи, празник Светог Василија Острошког и празник прославе јубилеја овог храма, који данас прославља сто тридесет година од када је подигнут. Овај храм је подигнут давне 1894. године и многе генерације свештеника и верника су се уграђивали у овај храм и ову светињу. Многи свештеници су овде били пароси и ово село је дало много свештеника широм Српске Цркве. Ретка су таква места коју могу да се похвале да су дали толико својих синова који могу да буду пастири Цркви Христовој. Неколико задњих деценија овде је парох био наш драги отац Горан, који се уградио у ову светињу, изграђујући овај храм, али пре свега живи храм Бога живога, своју паству и своју парохију. По благослову Божијем и по нашем скромном расуђивању, захваљујући његовом труду, али и вашем труду и вашој подршци, ми га постављамо на једно друго много одговорније и теже место. Слава Богу на свему и слава Богу што Црква Христова расте и напредује, и што се сви трудимо да испунимо завет према својим претходницима и да и ми нешто кроз наш живот оставимо за будуће генерације“.

Данашњој прослави, поред свештенства и верног народа, присуствовали су: г. Зоран Дробњак, директор „Путева Србије“; г. Веран Матић, народни посланик; г. Душан Илинчић, председник Општине Коцељева.

Извор: Епархија шабачка