Type Here to Get Search Results !

Два нова православна храма у Белгији


У Белгији су у априлу ове године званично отворене две нове православне цркве.


Његово Високопреосвештенство Архиепископ бриселско-белгијски Симон из Московске Патријаршије освештао је 13. априла Часну трпезу и служио Божанску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице, у Кортријку, у северозападној Белгији, саопштавају из епархије. Саслуживала су четири свештеника и пет ђакона, углавном из Брисела. Приликом освећења у свету трпезу положене су мошти Светог Владимира Кијевског и Галичког. Након богослужења, сви присутни су почашћени братском трпезом.

Недељу дана касније, бугарска православна мисија Свете Злате Магленске свечано је отворена у граду Антверпену, преноси Добротољубље. Заједница ове мисије окупља се у католичкој капели „Свето име Христово“. Око 60 људи присуствовало је 20. априла Божанственој Литургији коју је служио оснивач мисије отац Стојан Бербатов заједно са оцем Николајем Николовим из бугарске парохије у Келну.

Молитва Господња читана је на словенском, бугарском, фламанском, немачком и француском језику.

После богослужења, председник парохије је симболично пресекао врпцу уз певање „Многаја лета“.

Надамо се и искрено верујемо да ће стварање црквене општине за Бугаре који живе на овим просторима допринети да се Блага вест о Христовом Васкрсењу донесе у срца и душе наших сународника“, рекао је отац Стојан. Дан је настављен уз посну трпезу и живу народну музику.


Превод са енглеског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com