Type Here to Get Search Results !

Реаговање Албанске цркве и вези са првим истополним браком у Албанији


По други пут, у периоду од пет месеци, Албанска православна црква износи став у вези са истополним браковима. Разлог за то је био брак две жене у Тирани, који се догодио 19. маја ове године. Венчање је уговорио неправославни свештеник, који је пристао да у ту сврху отпутује из Велике Британије у Албанију. Ово је први такав случај у Албанији.


Доносимо у целости саопштење Албанске цркве:

„Поводом брака особа истог пола, који је закључен 19. маја 2024. године у Општини Тирана, како смо раније саопштили, а такође и у саопштењу из јануара 2024. године, аутокефална православна црква Албаније држи исти положај. Сви знају да је наставак људске расе заснован на постојању два пола и њиховом сједињењу. Ниједна цивилизација, религија или правни систем нису легализовали кохабитацију особа истог пола као брак. 

Неприродно не постаје природно кроз законске одредбе. Напротив, такав закон омаловажава стварање. Такав закон не представља напредак, већ сукоб са природним поретком, односно назадовање. Црква је дужна да јасно формулише смисао и вредност брака, смисао породице и рађања деце, у складу са својим светим текстовима и у складу са својим вековним предањем (како је изнесено и на Светом и Великом Сабору православне цркве, на Криту 2016. године).


Превод са албанског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxalbania.org