Type Here to Get Search Results !

Христова поука о десет девојака у себи садржи дубоку и значајну поуку хришћанског живота


Велики уторак, други дан Велике и Страсне недеље, за нас православне хришћане јесте дан дубоког размишљања и подсећања на спасоносна Христова дела и поуке. Црква је одредила да се на овај дан чита поучна прича о десет девојака (Мт 25, 1-13) у којој Христос истиче неопходност духовне припреме за Његов други долазак.


Христова поука о десет девојака у себи садржи дубоку и значајну поуку хришћанског живота. Посебну пажњу треба обратити на уље које представља основни преуслов за улазак у дом Женика. Мудрост девојака које спремно дочекују Христа представљају хришћане који имају веру у Христа и поткрепљују је добрим делима. Њихова дела су као уље које храни пламен вере, чинећи га јаким и сталним, док се неразумност девојака огледа у оним хришћанима који имају веру, али је не поткрепљују делима. Њихова вера је као посуда без уља, чија ће се светиљка на крају угасити.

У Синакасру за данашњи дан читамо: „Богоносни оци су ставили овде причу о десет девојака да би нас научили да увек будемо будни и спремни да истинитог Женика дочекамо с добрим делима и првенствено с милостињом, јер не знамо дан и час краја, баш као што нас Јосиф својим примером учи да задобијамо целомудреност, а смоква да увек доносимо духовни плод. Који испуни једно, чак веће, а друго, нарочито милостињу, занемари, тај неће ући са Христом у вечни починак, него ће се посрамљен вратити назад, јер ничег нема жалоснијег и срамнијег од девствености коју је победила страст према богатству“.

Ова прича је јасна опомена за све нас. Она нас подсећа да не будемо само „слушаоци речи“, већ да их и делима сведочимо. Да будемо спремни као мудре девојке, са „уљем вере и добрим делима“ у нашим душама. Нека нам овај свети дан буде подстицај да се још чвршће приљубимо Христовим поукама и припремимо за радост Васкрсења, славећи победу живота над смрћу и обећање вечног спасења.


Патријарх српски Порфирије


Извор: Инстаграм налог Патријарха Порфирија