Type Here to Get Search Results !

Учешће Московске Патријаршије на међународној конференцији за верске поглаваре у Бакуу


Са благословом Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирил, Високопреосвећени Митрополит волоколамски г. Антоније, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, допутовао је 29. априла ове године у престоницу Азербејџана, Баку, да учествује на међународној конференцији верских поглавара на тему „Јачање поверења кроз међурелигијски дијалог“. Међу учесницима догађаја биће лидери и представници традиционалних религија из целог света, представници Алијансе цивилизација Уједињених нација и међународних верских организација.


Митрополит Антоније се на дан доласка састао са председником Канцеларије за муслимане Кавказа, руководиоцем Центра за међурелигијски и интеркултурални дијалог у Бакуу, шеиком-ул-исламом Алахшукур-паша-задеом. Митрополит Антоније је лидеру муслиманске заједнице у Азербејџану пренео срдачне поздраве руског патријарха. Разговарано је о широком спектру питања из области међурелигијске сарадње, мировних напора верских заједница, међунационалних и међународних односа.

Истог дана, Митрополит Антоније је посетио и Саборну цркву Светих жена Мироносица, Бакуске Епархије Руске Православне Цркве у Азербејџану. Тамо га је дочекао секретар Бакуске епархијске управе протојереј Дионисије Свечников. Епископ Антоније је служио богослужење у светињама Саборног храма, а такође је погледао изложбу Епархијског музеја отворену у цркви.

Затим је Његово Преосвештенство обишао Алеју хероја и гроб првог председника Азербејџана Хејдара Алијева који се налази у Алеји части. У истој алеји је и почивалиште архиепископа Александра (Ишчеина), првог епископа обновљене Бакуске епархије, од 1998. године до његове смрти 2021. године. Митрополит Антоније је на његовом гробу одслужио заупокојену молитву.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru