Type Here to Get Search Results !

Православни верници организују литије и узносе молитве на месту срушене Десјатинске цркве у Кијеву


Православно свештенство и лаици из појединих епархија канонске Украјинске православне цркве узнели су у петак, 17. маја 2024, молитве и уприличили литију на некадашњем месту цркве Десјатинског манастира равноапостолних Владимира и Олге у Кијеву, која је под велом мрака срушена рано тог јутра.

Антиправославни елемент у Украјини покушавао је да демонтира цркву барем од 2018. године, у време председника Пјотра Порошенка, тврдећи да је нелегално подигнута на територији Националног историјског музеја. А у петак рано ујутру, 17. маја 2024. црква је срушена булдожером и материјал однесен кипером.

Древну катедралу која је некада стајала на истом месту, безбожне власти су дигле у ваздух 1936. године.

Верници су положили цвеће на место порушеног олтара и запалили кандила и свеће када је пао мрак. Свештенство и лаици заједно су певали васкршње песме и одржали литију око места где је некада стајала црква, преноси Савез православних новинара.

Игуман Десјатинског манастира епископ Климент уверио је вернике да молитвени живот у манастиру неће стати.

Он је такође истакао да су успели да сачувају манастирску чудотворну икону Пресвете Богородице пре него што је црква срушена.

Предстојатељ УПЦ, Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, изразио је подршку братији манастира, рекавши:

„У овом трагичном времену молим се за те људе: Господе, опрости им, јер не знају шта чине (Лк. 23,34). А братији свештеног манастира желим да им Господ подари нову цркву, већу и бољу од оне коју су злочестиви људи порушили, да наставе своје искрене молитве у храму славе Божије за нашу украјинску земљу и народ и сав свет.“

У међувремену се Правно одељење УПЦ обратило на више украјинских државних органа у вези са незаконитим рушењем цркве.


За наш портал превод са енглеског

приредила Сања Симић Де Граф


Извор: Оrthochristian.com