Type Here to Get Search Results !

Сусрет папе и митрополита Агатангела


Римски папа Фрања састао се са митрополитом Агатангелом, уредником  издавачке установе Грчке цркве, и са делегацијом атинског богословског факултета. Он је захвалио на дводеценијској сарадњи Грчке цркве и Католичког комитета за сарадњу у области културе.


- Млади људи, подржани надом заснованом на вери, су ти који могу да раскину везе антагонизма, неразумевања и предрасуда које су вековима спречавале римокатолике и православце да се међусобно признају као браћа и сестре - речи су папе Фрање упућене митрополиту Агатангелу и делегацији Атинског богословског факултета која га је посетила у четвртак, 16. маја 2024. године у Ватикану. 

Папа Фрања је пожелео добродошлицу уваженим гостима и захвалио им на „две деценије сарадње између „Апостолске дијаконије“ Грчке Цркве и Католичког комитета за културну сарадњу Дикастерија за унапређење јединства хришћана“. Затим се са братским наклоношћу осврнуо на личност Архиепископа атинског и целе Грчке Његовог Блаженства Јеронима и изразио поштовање као према човеку дубоке вере.

Папа Фрања је изразио захвалност на подршци коју је атински надбискуп давао и пружа активностима које заједнички промовишу Апостолска Дијаконија и Католички комитет за сарадњу у области културе. Он је подсетио на добру сарадњу коју су ове две институције имале током економске кризе у Грчкој и током пандемије. И изразио је радост због одлуке да се културном, теолошком и екуменском образовању будућих генерација да приоритет.

Затим је изразио наду да ће млада генерација римокатолика и православних хришћана моћи да препознају једни друге као браћу и сестре, уједињене у различитости и да ће бити способни да сведоче о љубави Христовој, посебно у свету који је подељен сукобима. "Срећан сам што сазнајем да ћете и овог лета дочекати групу католичких студената на атинском богословском факултету, који ће упознати савремени грчки језик и православну цркву", рекао је Папа.


Превод са енгелског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Vaticannews.va