Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило посетио Шаховски клуб „Миријево“


На празник Светог Јована Богослова, Преосвећени Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило је посетио и благословио, на позив свештеника Борислава Петрића, пароха при храму Светог пророка Илије и председника Шаховског клуба Миријево, чланове тог клуба и њихове родитеље.


Повод је био велики успех женске екипе Шаховског клуба Миријево која је на празник Светог Василија Острошког освојила Куп Београда, а успех екипе је употпуњен тиме што је мушка екипа тог клуба освојила друго место у својој конкуренцији. Владика Кирило, који је по међународној титули мајстор шаховске игре, у топлој атмосфери је надахнуто говорио о тој племенитој вештини као симбиози уметности, спорта и науке, поучавајући о благодатима и предностима које млади школског узраста стичу вежбајући шах. Као магистар математичких наука објаснио је снажну везу између математике и шаха кроз употребу комбинаторике и логике на шаховским пољима.

Пошто је чланицама клуба уручио поклоне и од домаћина символично примио шаховску фигуру краља у знак захвалности за посету, владика Кирило је одиграо неколико партија са члановима клуба, а потом и шаховску симултанку са децом у којој су му помагали два женска мајстора ФИДЕ, др Марија Марчетић и Радмила Ковачевић, иначе службеник Патријаршијске библиотеке. Потом је на радост свих уследило духовно дружење са владиком Кирилом који је подржао идеју да се на празник Свете браће Кирила и Методија идуће године одржи дечји шаховски турнир уз његову пуну подршку.


Извор: Инфо-служба СПЦ