Type Here to Get Search Results !

У Суткивцима, област Хмелницка, заплењена Покровска црква


Ујутро 15. маја 2024. године, представници локалних власти - администрације, полиције и територијалног регрутног центра - упали су у Покровску цркву Украјинске православне цркве у селу Сутковци, област Хмелницка.  Врата храма су оборена, а они који су провалили изјавили су да је древни храм њихово власништво.


„Редовни парохијани Покровске цркве у селу Сутковци још нису променили своју приврженост    по организационим и канонским питањима. Напротив, својом вољом остају у Украјинској православној цркви са њеним руководством у граду Кијеву, у складу са одлуком општег парохијског сабора усвојеном још 2019. године“, истакли су у Хмељничкој епархији.

Украјинска православна црква подсећа да је Покровска црква у Суткивцима јединствени споменик црквене архитектуре 15-16 века.

Велики савет Врховног суда Украјине одбацио је 2021. године тужбу парохије Украјинске православне цркве у селу Суткивци, област Хмељницка, и признао њену пререгистрацију у ПЦУ као закониту, раније је јаиво Савез православних новинара.

Упркос лишавању храма, парохија Украјинске православне цркве у Суткивцима остаје активна и служиће богослужења у посебно опремљеној просторији за ову сврху, наводи се у саопштењу Хмељницке епархије.

Старешина цркве и редовни парохијани се надају у будућности обнављању законитости, уставних права на слободу вероисповести и повратку Свето-Покровске цркве“, напомињу у Епархији.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru