Type Here to Get Search Results !

Велики четвртак у цркви Ружици на Калемегдану

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 2. маја 2024. године, на Велики четвртак, свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице – цркви Ружици на Калемегдану.


По завршетку свете Литургије, Светејши Патријарх г. Порфирије се обратио верном народу и том приликом појаснио суштину и поруку данашњег празника: – Данас, на Велики четвртак, Господ најпре показује да је смирење најбољи пут, или боље рећи, једини исправни пут, једини исправни начин постојања… Смирење је пут који нас води у тајну Царства Небеског и смирење је увек и искључиво само израз велике љубави.

Подсетивши да се на данашњи дан догодило установљењеу свете Литругије на Тајној Вечери, Светејши је, између осталог, рекао: – На Велики четвртак се десио догађај који је неизмерно важан за Цркву коју разумемо као Тело Христово, а то је Тајна Вечера, Тајна Вечера као установа свете Литургије – Евхаристије. Господ је рекао да изван свете Литургије нема пуноће живота, нема могућности спознаје пуноће и лепоте Царства Божјег и вечности. Зато све треба да има своје извориште и свој увир у светој Литургији.

Патријарх Порфирије је такође подсетио на пример који нам је Христос дао у Гетсиманском врту, показујући тако пуноћу своје људске природе, као и њену слабост и страх од страдања и смрти, али уједно дајући и нама пример да увек треба да прихватамо вољу Божју у свом животу, тј. да сваку своју молитву завршавамо речима: Господе, нека буде воља твоја!

Његовој Светости Патријарху г. Порфирију су саслуживали: протојереј – ставрофор Велибор Џомић; јереји Сава Милин, Србољуб Убипариповић и Владимир Радовановић; као и протођакони Драган Радић и Радомир Врућинић.


Извор: Инфо-служба СПЦ