Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије служио Литургију пређеосвећених дарова у Милешеви


На Велику среду, 1. маја 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је литургију Пређеосвећених Часних Дарова у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, одговарале су на прозбе и јектеније.


Звучни запис беседе


У пастирској беседи Преосвећени Епископ Атанасије је, поред осталог, рекао: – Приближавамо се великом празнику Васкрсења Христовог. И како се приближавамо све више улазимо у тајну Љубави Божанске, и потврђујемо своју љубав према Христу, и узрастамо у њој.

– Данас читасмо из Светог Јеванђеља о једном необичном догађају, о једном величанству љубави према Христу које је показала једна слушкиња Господња, која је излила на главу Његову оно најскупоценије што је имала, свој дар, знајући да Он иде страдати, и желела је да му унапред захвали. Дала му је оно што је најскупоценије имала, излила миро на главу Његову.

– А један од ученика Христових који је, заједно са другим ученицима, пратио Христа више од три године, и слушао Његове беседе, и гледао знамења која Он чини, Његово посведочавање љубави Оца Небескога према нама. Јуда, један од ученика Христових, руководио се земаљским разумом па израчунао колико му вреди његов Учитељ Небески, и продао Га! Овде застаје сваки ум људски, сваки језик. О овоме се тешко може причати. И ма колико покушавали да причамо нећемо успети адекватно испричати. Можемо само осећати, и опредељивати се, наравно.

– Верујем да смо се сви определили да следимо Христа и да потврђујемо своју оданост Њему. Па што беше са Њим, нека буде и са нама. А нећемо пропасти кад делимо са Њим судбину Његову. Јер, са Њим ћемо и устати, и ходити, васкрснути и бити вечно живи, рекао је Епископ Атанасије сабранима у милешевском саборном храму.


Извор: Епархија милешевска