Type Here to Get Search Results !

Међурелигијско веће Албаније са примедбама на предлог закона о сексуалном и репродуктивном здрављу


Међурелигијски савет Албаније су 2007. године формирали лидери пет традиционалних верских заједница у Албанији: православне, римокатоличке, муслиманске, бекте и евангелистичке (протестантске). Саветом председава Његово Блаженство Архиепископ албански. Анастасија, Предстојатеља Албанске Православне Цркве.


Савет је формирао радну групу правника, социолога, теолога и медицинских стручњака за разматрање Нацрта закона о сексуалном и репродуктивном здрављу, а резултат свог рада саопштио је у отвореном писму упућеном Парламенту Албаније, премијеру, министру здравства и социјалне заштите, омбудсман и председник Албаније. Савет се противи усвајању закона у садашњем облику и тражи учешће на консултативним седницама Министарства здравља са правом изношења података, препорука и примедби.

Ово отворено писмо у наставку објављујемо у целости:

Међурелигијски савет Албаније је на основу свог статута, након информисања медија о нацрту закона „О сексуалном и репродуктивном здрављу“, формирао радну групу представника пет верских заједница, коју су чинили стручњаци: правници, социолози, теолози. и медицински радници, који су размотрили овај закон.

Након анализе ове радне групе, Међурелигијски савет овим писмом, пред Скупштином и Владом, изражава забринутост због покретања јавне расправе о овом нацрту закона без претходне консултације са заинтересованим странама, укључујући верске заједнице, као и како због изостанка јавног изношења аргумената који су навели Министарство здравља и социјалних питања да предложи предлог закона који негативно утиче на здравље појединаца, деце, породице и албанског друштва у целини. Бројни правни, медицински, етички, социјални и теолошки аргументи (у прилогу) чине основу нашег противљења предложеном предлогу закона и апел за његово поновно разматрање.

1. Забранити стерилизацију као контрацептивни метод, осим у случајевима када постоји медицинска индикација, коју одреди посебна лекарска комисија и на захтев одрасле особе;

2. Подстицати рађање деце повећањем бриге и подршке кроз социјалне, економске, образовне, здравствене мере итд; 

3. Повећати свест против добровољног прекида трудноће, осим у случајевима када постоје медицинске индикације и постоји опасност по живот мајке, што утврђује посебна лекарска комисија;

4. Потпуно забранити сурогат мајчинство у Албанији;

5. Заштитити концепт породице са мајком и оцем;

6. Не замењујте брачну везу изразом „жена без партнера“. 

Међуверски савет Албаније, као заинтересована група, тражи обуставу разматрања наведеног нацрта закона без учешћа на консултативним седницама у Министарству здравља; да му да право да изнесе налазе, препоруке и примедбе у вези са нацртом закона; као и да буде део јавних расправа по овом предлогу закона. Иначе, Међуверски савет тражи да предлог закона „О сексуалном и репродуктивном здрављу” не иде у албански парламент. Са жељом да наши захтеви, који представљају вољу и ставове свих наших верника као дела пет званичних верских заједница и албанског друштва, добију одговарајућу пажњу од вас и заједно радимо за бољу и сигурнију будућност младе генерације са вером у Бога и са законом општег добра.

Нека Бог благослови Албанију и све њене грађане!

Успех и просперитет у вашем раду!

С поштовањем,

Хаџи Бујар Спахиу, поглавар Муслиманске заједнице Албаније

Његово Блаженство Анастасије Јанулатос, Архиепископ Албанске Аутокефалне Православне Цркве

Архиепископ Ђерг Мета, шеф Епископске конференције Албаније

Хаји Деде Едмонд Брахимаге, шеф Светског центра Бектесх

Пастор Ергест Бити, шеф Евангелистичке уније Албаније


Надзорник

Његово Блаженство Анастасиос Јанулатос


Превод са албанског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Кnfsh.al