Type Here to Get Search Results !

Васкрс у Краљеву

Пасхалним јутрењем, тачно у поноћ, отпочело је васкршње богослужење у Светосавском храму у Краљеву. Литију око храма предводио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин са архимандритом Дамјаном (Цветковићем) и братством овог храма. 


Обасјавајући мрак ноћи са упаљеним свећама у рукама, праћени чтечевима и верним народом Божијим, свештенослужитељи су изобразили победу коју Светлост Васкрсења Христовог доноси у свет и животе људи. Пред затвореним западним вратима храма, уз појање васкршњих тропара са стиховима, извршен је типиком предвиђени чин. Након тога су сви присутни прошли кроз отворена врата улазећи у храмовни простор који представља простор Живота вечнога који нам је дат Васкрсењем Христовим.

Даљи ток богослужења је обележило торжествено певано пасхално јутрење, а затим и Света Архијерејска Литургија. Хор нашега храма  под диригентском палицом проф. Драгане Манојловић и певница предвођена протопсалтом Иваном Трјаковићем, напевима српске и византијске црквене музике одговарали су на јектеније и возгласе свештенослужитеља, појући дивне васкршње песме.

Литургијско славље је крунисано причешћивањем великог броја верног народа који је васкршњу радост у својим срцима даље понео кроз град ка својим домовима.


Извор: Епархија жичка