Type Here to Get Search Results !

Велики четвртак у манастиру Бања надомак Прибоја

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је на Велики четвртак, 2. маја 2024. године, Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи. Саслуживали су настојатељ манастира Бања игуман Петар и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Говорећи о празнику који на данашњи дан празнујемо Епископ Атанасије је, између осталог, рекао: – Овај дан, Велики четвртак, има своје посебно место у години, и у нашем животу, у животу целе Цркве Христове, свих времена и простора. Данас смо се сабрали мислима, целим својим бићем, пратећи Господа, како иде на добровољно страдање. И како смо се сабрали мислима тако посматрамо својим духовним видом, сагледавамо све то раслојавање. Како Господ иде на Голготу то се све више раслојавају они који су га пратили. Неки се све више приљубљују уз Њега, постају му блискији, а неки одступају од Њега.

– Како ми да истрајемо до краја? У поверењу у Господа Христа и у љубави према Њему, као што је било и онда. До краја са Њиме издржали су само они који су га безмерно волели. Независно од тога којег су положаја или којег су узраста. Међу њима било је и деце, и мушких и женских, и старих и младих, све је зависило од љубави. Само они који имају љубави издржаће до краја. Све од љубави зависи, само се у љубави може функционисати здраво, нормално, исправно. Само у љубави можемо одржати свој људски карактер.

– На овај данашњи дан, када се показује ко је ко, и куда је ко усмерен, ми се обраћамо Богу да нас оснажи, да са Њиме у љубави, и са свиме што нас уз пут снађе, истрајемо до краја. Ми смо се правилно упутили. Сутра заједно пратимо Господа на Голготу да бисмо са Њиме доживели и Његово победоносно Васкрсење, поручио је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска