Type Here to Get Search Results !

Једнодневна конференција жена и мајки свештеника у Митрополији Верије

Дана 1. јуна 2024. године, у оквиру манифестације „30. Павлијада“, у митрополитском храму „Успење Богородице“ у Александрији одржана је једнодневна конференција супруга свештеника и мајки неожењених клирика из митрополије Верије (Грчке Цркве).


Најпре је одслужена Литургија којом је началствовао надлежни архијереј Митрополит веријски Пантелејмон. На крају је служен парастос поводом 20 година од упокојења Василије Калпакидис, мајке митрополита Пантелејмона.

Тема конференције била је: „Домаћа црква“. Митрополит Пантелејмон је у свом обраћању нагласио да „то показује колико је успешан избор апостола Павла да хришћанске породице назове „домаћом црквом“. Ако се та титула односи на сваку хришћанску породицу, онда се још више односи на свештеничку породицу. Ово има додатни благослов, који се састоји у томе да је муж или син свештеник и литург Божији, што даје још већу благодат домаћој Цркви свештеничке породице. Међутим, то повећава и одговорност пред људима и парохијанима, али и пред Црквом и пред Богом“.


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxianewsagency.gr