Type Here to Get Search Results !

Нова књига: Немам ништа осим Христа – Преподобномученица Стефанида битољска и скадарска


По великој милости Божијој, за прослављање Бога кроз Његове Свете, изашла је нова књига у издању Сестринства слепченског манастира Светог Јована Претече, под називом „НЕМАМ НИШТА ОСИМ ХРИСТА – Света преподобномученица Стефанида Битољска и скадарска“.


У књизи се духовни лик свете Стефаниде пореди са учењем и искуством Светих Отаца и преподобних Мајки Цркве. Својим животом у Христу она нам оставља поуку о нашој живој Цркви, и уверава нас да су такви подвизи и живот у Духу могући и данас, по речима преподобног Нила Сорског, који каже: „А они који се усрдно кају, који са великом љубављу и страхом призивају Бога и гледају само на Њега, и прате Његове заповести, – све такве Господ прима, воли, дарује им благодат Своју и прославља их“.

Крштена душа свете Стефаниде открива нам се као кандило које „светли свима у кући“ и греје наше душе за прослављање Бога, а ми је препознајемо као смерну подвижницу, боготражитељу, тиху жену која је пустињак усред града, усрдна молитвеница, коју је Бог овенчао мученичким венцем. Њена исповедна писма су први пут преведена на македонски језик, а књига садржи и нове податке о њеном животу и мучеништву, као и проналаску њених светих моштију. Служба и акатист на македонском и црквенословенском садржани су у књизи.

Ова књига је својеврсно упознавање са жудњом душе преподобне и са њеним непоколебљивим трагањем за Христом. Упијајући њене позиве: „Христе, животе мој, ништа живо не може бити код Тебе, него небеска светлост и вечна радост! Бог за нас!

Литургијска прослава поводом прибројавања у диптих светих биће 29. и 30. јуна 2024. године у слепченском манастиру и у граду Битољу. Слава Тројичном Богу, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и у векове векова! Амин!


Превод са македонског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Мanastirslepche.mk