Type Here to Get Search Results !

Храмовна слава у Печују

У недељу, 2. јуна 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан служио је свету архијерејску Литургију у храму Св. Андроника и Јуније у Печују поводом прославе храмовне славе. 


Преосвећеном Епископу саслуживали су протосинђел Варнава Кнежевић, протонамесник Зоран Живић, протонамесник Јован Бибић, јеромонах Митрофана Гајића, домаћин јереј Милан Ерић, протођакон Андраш Штријк и ђакон Стефан Милисавић.

О прочитаном одломку из Светог Јеванђеља беседио је протонамесник Јован Бибић. Отац Милан Ерић заблагодарио Његовом Преосвештенству на благослову и посети печујској парохији а затим је захвалио и свима који су помогли да свети храм буде украшен новим витражима. Овом приликом Црквена општина печујска и Преосвећени Владика уручили су захвалнице Предрагу Мандићу, Игору Русу, Левенте Ронцику, Максиму Молнару и ђаконици Викторији Штријк који су несебично у протеклом периоду помагали храм Св. Андроника и Јуније и парохију у Печују.

На крају свете Литургије, Преосвећени Владика је освештао икона – нове витраже на храмовним прозорима а затим је благословио славске дарове и пререзао колач. Кум овогодишње славе био је Предраг Мандић са породицом.

Преосвећени Владика је срдачно захвалио свима који помажу свог свештеника и нагласио потребу за међусобним праштањем у духу хришћанских врлина. Овом приликом Преосвећени Владика је позвао све учеснике предизборне кампање која се води на мањинском нивоу у Мађарској на међусобно уважавање и коректне односе у духу међусобног уважавања и поверења.

Прослава је настављена трпезом љубави уз Тамбурашки оркестар Радио-телевизије Војводине.

Светој Литургији и прослави печујске славе присуствовали су заменик градоначелника Печуја г. Габор Заг, начелник Општине Борово у Хрватској г. Зоран Баћановић, српски посланик у Парламенту Мађарске г. Љубомир Алексов, потпредседник Самоуправе Срба у Мађарској г. Милан Ђурић и проф. Аница Пандуровић, в.д. директора Српске школе Никола Тесла у Будимпешти.


Извор: Епархија будимска