Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије допутовао у Твер


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас, 7. јуна 2024. године, по благослову Његове светости Патријарха московског и све Русије Кирила и Његове светости Патријарха српског Порфирија, допутовао је у Твер – у посјету Епархији тверској и кашинској Руске православне цркве.


У Свето-Преображењском храму Митрополита Јоаникија дочекао је Његово високопреосвештенство Митрополит тверски и кашински г. Амвросије са свештенством, објављено је на званичном сајту ове епархије.

Митрополит Јоаникије, обучен у архијерејску мандију, прислужио је свијеће пред кивот са дјелом моштију Светог благоверног кнеза Михаила Тверског, као и иконама Васкрсења Христовог и Преображења Господњег.

Потом је Владика Јоаникије одслужио молебан и узнио молитве за завршетак изградње главног храма Тверске митрополије и обнову њеног звоника.

На богослужењу је пјевао свештенички хор Свето-Преображењског саборног храма у Тверу.

Уваженог госта поздравио је и заблогадарио му на посјети Митрополит тверски и кашински Амвросије:

„Овим васкршњим поздравом, са васкршњим расположењем и радошћу што сте стигли на Тверску земљу, срдачно Вас поздрављам у име свега свештенства, монаштва и благочестивих мирјана наше Тверске земље. И опет и опет изражавам радост што сте прихватили наш позив. Искрено Вам захваљујем што сте данас посјетили овај реконструисани Саборни храм Преображења Господњег, који се налази на најважнијем месту Тверске земље, и молили се да Господ благослови завршетак његове реконструкције, изградњу звоника и успостављање пуног литургијског и заједничарског православног живота на овом месту. Када сам више пута посјетио прво Вашу епархију, а потом и митрополију, видио сам како је храм центар културног, друштвеног, молитвеног, литургијског и једноставно људског живота града. За мене је ово била веома добра лекција и прави примјер. И трудимо се да овај примјер узмемо прије свега овдје, у реконструисаној саборној цркви, када све завршимо. Од Вас учимо како да комуницирамо са људима, посебно са младима, не стварајући вјештачке препреке ка Христу, да сви приђу Богу и добију исцјељење и спасење.“

Потом је Епископ Амвросије Митрополиту Јоаникију поклонио васкршње јаје.

Високопреосвећени Митрополит Јоаникије заблагодарио је на гостопримству и изразио дивљење уређењем храма, који ће бити крајем овога мјесеца освештан, истичући да му је драго што се налази под сводовима катедралног храма Тверске земље и да је задивљен чињеницом да су кнезови и архипастири Тверске земље сахрањени на мјесту Преображењског саборног храма. Владика је захвалио на позиву и Митрополиту Амвросију уручио као дар архијерејски штап.

На крају богослужења, Митрополит црногорско-приморски Јоаникије се поклонио честицама моштију Тверских светитеља и благословио поклонике и свештенство.


Извор: Митрополија црногорско-приморска