Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: Они који остану верни духовном јединству наше Цркве на крају ће победити


Дана 28. августа 2024. године, на празник Успења Пресвете Богородице, Његова Светост pпатријарх московски и све Русије Кирил учествовао је у празничној трпези на крају Божанске Литургије у Успенском саборном храму Московског Кремља.


„Упркос настанку политичких граница на такозваном постсовјетском простору, за Руску православну цркву њих нема, јер смо ми Црква све Русије, и за мене су Кијев, Минск и друге републичке престонице  важни духовни центри јединствене Свете Русије“, истакао је Његова Светост pпатријарх Кирил обраћајући се присутнима.

„Та свест прожима већину нашег свештенства, верујући народ, и то не само у Руској Федерацији, већ и тамо где можете изгубити слободу због изношење таквих ставова“, истакао је Предстојатељ Руске православне цркве. „Зато, пре свега, мислим на наше владике  и свештенике, на нашу верну браћу и сестре у Украјини, од којих многи храбро подносе ударац у овом тренутку смутње „Не могу то другачије назвати – ово је смутња, и није прва у Русији.

„Немогуће је наћи компромис између Бога и ђавола, између истине и лажи, тога нема. Компромиса може бити у сфери политике или бизниса, али никада у Цркви, јер је Црква  проповедник истине Божије, рекао је Његова Светост. — Желео бих да изразим захвалност нашем епископату и свештенству у свим земљама које су настале на територији историјске Русије, на очувању канонског јединства у свим тешким околностима. Они који остану верни духовном јединству наше Цркве, њеној мисији, спасавајући сав простор Свете Русије, остаће на светлој страни историје и на крају ће победити.

„Опасност лежи у чињеници што  је сваки немир у Русији увек подржаван споља. Тако је и сада – сви ови проблеми на просторима историјске Русије настали су не без учешћа одређених политичких снага непријатељских према Русији. Али Русија може да издржи све ове ударе, и штавише, развија се. И поред санкција и ограничења, привреда се развија и политички систем јача, наставио је Његова Светост Патријарх. — Наравно, ово је велика заслуга нашег председника Владимира Владимировича Путина и његовог тима. Али иза свега овога стоји моћна подршка и народа и наше Цркве. Јер Црква је потпуно свесна важности трансформација које се дешавају и моли се за нашег председника, за власт и за решење свих проблема на пространствима историјске Русије.

„Руска црква је једина установа која данас повезује Русију, Украјину, Белорусију и друге земље такозваног постсовјетског простора. Јер православних има свуда, а архипастирска одговорност Патријарха московског и све Русије протеже се  сав тај простор. Зато се дешавају такви насртаји на нашу Цркву – јер противници очувања духовног јединства Свете Русије виде Руску Цркву као главног непријатеља. Али Руска Црква даје наду људима који се осећају њеним грађанима – не у правном смислу, него у духовном или, ако хоћете, философском смислу – грађанима једне Свете Русије“, закључио је Његова Светост.


Превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Рatriarchia.ru