Type Here to Get Search Results !

Федерација понтских Грка: Неуспех у служењу у манастиру Сумела је „ескалација турских провокација“, а грчка влада „беспрекорно ћути“


„Манифестација додатне ескалације турских провокација против верских осећања Грка уопште, а не само Понтијана“ – овако Савез понтијских Грка карактерише чињеницу да није служена Литургија у манастиру Пресвете Богородице – Сумела у Трабзону, Турска, на празник Велике Госпојине.


У саопштењу, које је објављено 15. августа, истиче се да је „одговорност искључиво на турским властима“ и позива се на саопштење Цариградске патријаршије по коме је дата дозвола за служење свете Литургије у петак, 23. августа 2024. године, без присуства цариградског патријарха. Вартоломеја. Ово је први пут након Патријаршијске свете Литургије у манастиру Сумела 2010. године да патријарх Вартоломеј није присуствовао.

„Јасно је да су националистички кругови у Турској и дубоко кемалистичко подземље, који су годинама уназад оштро реаговали на прославу 15. августа (Успенија Богородице) у манастиру Пресвете Богородице – Сумела, на чијем је челу васељенски патријарх, све више залажући за антихеленску и провокативну позицију“ – наводи се у саопштењу.

Савез понтских Грка коментарисао је и став грчке владе, „која опет криво ћути као риба” и говори о „моралном и политичком паду”.

„Овде смо, на фронту борбе, верни светој заклетви наших 353.000 погинулих предака. Ту смо и настављамо“ – завршава се саопштење.


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxianewsagency.gr