Type Here to Get Search Results !

Сабор свих архијереја Цариградске патријаршије биће одржан у Цариграду


Сврха синаксиса, сабора: „да се информишу и чују предлози о разним црквеним питањима“.


Од 1. до 3. септембра у Цариграду ће се одржати Сабор свих архијереја Цариградске патријаршије, којим ће председавати патријарх Вартоломеј. Очекује се да ће на њему учествовати од 130 до 150 архијереја, митрополита и епископа из целог света, међу којима и митрополити тзв. Нових Земаља Грчке (ово је скоро половина архијереја Грчке православне цркве), који су под јурисдикцијом  Цариградске патријаршије. Учешће ће узети и архијереји полуаутономне Цркве Крита, која је у саставу Цариградске патријаршије. Ово је пренео грчки сајт Ромфеја

Напомиње се да ће се таква сабрања, синаксиси (састанак јерархије без институционалних овлашћења) од сада одржавати сваке три године, а њихова сврха је „да информишу и чују предлоге о разним црквеним питањима“.

Посебно ће митрополит Емануило Адамакис поднети извештај на тему „Украјинско питање и православље у балтичким земљама“. После њега, митрополит аустријски Арсеније Кардамакис прочитаће извештај „Међуправославни односи у такозваној „дијаспори“ од почетка Специјалне војне операције у Украјини“. Професор Георгиос Стилијанос Превелакис читаће излагање на тему: „Руски свет као  епицентар и инструмент руске геополитичке стратегије.

Поред овога, митрополит Писидијски Јов прочитаће извештај „Развој богословског дијалога између Православне и Римокатоличке цркве – Александријски текст“, Архиепископ аустралијски Макарије ће говорити о „Вештачкој интелигенцији и Цркви“, а игуманија манастира Успенија Пресвете Богородице Микрокастру говориће о „динамици женског монаштва у 21. веку”


Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Spzh.live