Type Here to Get Search Results !

Патријарх Данило учесницима литије: Донесите у своје домове мало мира, спокоја и човекољубља


Уочи великог празника Преображења Господњег, Његова Светост Митрополит Софијски и Патријарх бугарски Данило попео се на врх Рилске планине, на Седам рилских језера. Ту су се у преподневним сатима, поред језера по имену „Бубрег“, окупили учесници поклоничког пута „Рилски чудотворац“, који су 1. августа кренули пешке из Софије.


Ходочашће, посвећено Светом Јовану Рилском, сваке године окупља на десетине православних хришћана из целе земље и иностранства. У литији се симболично понавља пренос моштију преподобног св. Јована Рилског Чудотворца 1469. године од Трновграда преко Софије до Рилског светог манастира, пролазећи кроз места где је, по предању, прошао литија са моштима. Током читавог путовања служе се богослужења и упућују молитве и појања Рилском чудотворцу.

Његова Светост Патријарх Данило, који први пут учествује у поклоничком путовању, пешке се попео на 2282 метра надморске висине и стигао до језера званог „Бубрег“.

Ту је, по већ петнаестогодишњој традицији, одржан свечани водени фестивал. Патријарх Данило служио је први пут уз саслужење епископа браничког Пахомија, првог викара митрополије софијске, епископа агатопољског Јеротеја, архимандрита Јована, протосинђела Софијске митрополије, као и архимандрита Василија, старешине главног саборног храма у Софији.

На крају богослужења Патријарх Данило се обратио десетинама хришћана, који су кренули на мукотрпно планинско ходочашће, и рекао:

„Радује се срце човеково када види толике душе које имају љубав према Светом Јовану Рилском и иде за њим и подражава се на његов подвиг, макар и неколико дана... Ми упућујемо молитве Рилском Чудотворцу, Богу, и окусимо мало од те благодати коју је стекао и постао извор воде живе, ка којој цео свет тежи хиљаду година наш бугарски народ и православни хришћани из многих земаља. Дај Боже да се том ревношћу, тим покајањем постави темељ покајања нашег бугарског народа, да се он очисти и духовно уздигне. Донесите у своје домове, међу пријатеље, вољене и породице, ову радост и духовну чистоту коју овде осећате. Донесите мало мира, спокоја, човекољубља, мало пажње, бриге за људе који су око вас и који недостају у данашњем свету“ – рекао је Његова Светост у свом говору.

Након водоосвећења и кропљења светом водицом, ходочасници су се упутили ка Рилском светом манастиру, где ће се литија завршити. Тамо ће учествовати у празничној архијерејској литургији у манастирској саборној цркви Рождества Пресвете Богородице и заједно ће дочекати велики празник Преображења Господњег.


Превод са бугарског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Мitropolia-sofia.org