Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион началствовао Евхаристијским сабрањем у Михајловцу


У Недељу 5. по Педесетници када Црква Божија прославља Свету Великомученицу Јефимију и Свету Олгу кнегињу руску, Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Иларион, служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Архангела Михаила у Михајловцу код Неготина. Епископу су саслуживали Високопреподобни архимандрит Козма, игуман манастира Буково, протојереј-ставрофор Ранко Алексић парох праховски, протојереј-ставрофор Милан Благојевић, парох кладовски, протојереј-ставрофор Ђорђо Јокић, парох михајловачки, протојереј Миладин Самарџић, парох неготински, протојереј Зоран Јовић, парох неготински, протојереј Перица Божуновић, парох књажевачки, јерођакон Илија, сабрат манастира Буково и ђакон Никола Трифуновић, ђакон при храму Свете Тројице у Неготину. Појао је хор храма Свете Тројице из Неготина, под диригенстком палицом госпође Светлане Кравченко.



Радост верника који су се окупили да дочекају свог Архијереја, само је био наговештај за посебан дан у селу Михајловцу, јер је литургијска радост употпуњена рукоположењем ђакона Николе у чин презвитера, али и јубилејима, тридесетогодишњицом службе високопречасног протојереја-ставрофора оца Ђорђе Јокића и 182-ом годинон од изградње храма у Михајловцу.


У својој богонадахнутој беседи владика Иларион је говорио о благодати Светога Духа, који се нарочито умножава у Светој тајни рукоположења представљајући преобраз Силаска Светог Духа на Педесетницу, а затим беседио о житију Свете Јефимије. У наставку своје беседе Преосвећени је подсетио колико је велика жртва коју свештеници морају да истрпе, како би кроз свој труд и рад заиста били достојни пастири на Њиви Господњој. Као пример страдања навео је и животни пут оца Ђорђе, који је претрпео ратна страдања у последњем рату на нашим просторима, дане избеглиштва и честе селидбе, као и многобројне здравствене проблеме који су искушавали овог честитог свештеника, и који је у свим досадашњим мукама и страдањима само постајао јачи, а све у част Великог Бога,  коме достојно служи већ трећу деценију. Владика је честитао рукоположење оцу Николи и његовој породици, са молитвом и жељама да по примеру великих пастира и он свој рад усмери ка напрестаном старању за верни народ.


Након Свете Литургије уследило је послужење, које су са великом љубављу примпремили чланови Црквене општине Михајловац са верним народом овог села, а по завршетку трпезе љубави владика је још једном призвао благослов Господњи на све присутне са жељом да се у здрављу и љубави поново окупе како би славили Господа.