Type Here to Get Search Results !

Руска Црква: 38 милиона рубаља за превенцију абортуса


Руска Православна Црква сакупила 38 милиона рубаља за оснивање нових центара хуманитарне помоћи ради превенције абортуса


Синодално одељење за црквено доброчинство и социјалну службу завршило је пријем пријава на конкурс за оснивање нових црквених центара хуманитарне помоћи у Русији, који треба да помогну трудницама које се налазе у тешкој животној ситуацији и спрече их у спровођењу абортуса. Средства за основање нових центара хуманитарне помоћи сакупљају се са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила у свим руским црквама уочи Дана заштите деце.
Најављујући општецрквено сакупљање средстава, поглавар Руске Православне Цркве је истакао да је један од најважнијих корака да се смањи број абортуса управо свеобухватна помоћ женама у тешкој животној ситуацији. -Уверен сам да је један од најважнијих корака у превазилажењу овог проблема благовремена и свеобухватна помоћ женама које су се нашле у тешкој животној ситуацији. Црква активно учествује у решавању овог питања организујући посебна склоништа и хуманитарне центре где труднице и жене са децом могу да се обрате за материјалну подршку, наводи се у посланици Његове Светости Патријарха г. Кирила која је прочитана у свим руским црквама 29. маја 2016. године.
Као резултат општецрквеног сакупљања средстава прикупљено је 38 милиона рубаља. У циљу расподеле ових средстава, Синодално одељење за црквено доброчинство и социјалну службу расписало је јавни конкурс на који је стигла 61 пријава из различитих епархија са територије Русије. Пријаве су послате како из великих градова, као што су Хабаровск, Јекатеринбург, Волгоград, Омск, тако и из мањих градова, на пример, из Северобајкалска, Бијска, Сајанска, Орска, Гатћини, Преселавља-Зелесково.
Током последњих пет година у Русији је, са учешћем Цркве, отворено 45 нових склоништа за жене у тешким животним ситуацијама, од Каљинграда до Петропавловска-Камћатсково. Тренутно ради више од 60 црквених центара хуманитарне помоћи у којима они који су у невољи могу добити одећу, хигијенске предмете, дечја колица, креветац за децу, итд. Затим, делују десетине црквених центара за заштиту материнства. У многим регионима уз учешће Цркве организован је рад за предабортусно саветовалиштве код психолога и социјалних радника у женским консултацијама.
Према статитистичким подацима, помоћ у одевању и исхрани женама често даје могућност да избегну абортус или напуштање детета. Саопштава се да су 1552 жене у 23 града одлучиле да сачувају трудноћу захваљујући обезбеђеној храни и одећи.
превод ђакон др Александар Прашчевић