Type Here to Get Search Results !

Сусрет Митрополита волоколамског Илариона са делегацијом Ирана за дијалог „Православље-ислам“


Дана 26. септембра 2016. године у Одељењу за спољне црквене послове Московске Патријаршије почела је са радом руско-иранска комисија за дијалог „Православље-ислам“, посвећена теми „Међурелигијски дијалог и сарадња као инструменти постизања трајног и праведног мира“. На крају првог заседања форума одржан је званичан сусрет председника Одељења за спољне послове Московске Патријаршије Митрополита волоколамског г. Илариона са иранском делегацијом на челу са руководиоцем Организације за културу и исламске везе Ирана г. Абузаром Ибрахимијем.


Иранску делегацију чинили су ајатолах Мухамед Али Тасхири, ајатолах Ахмед Бехешти, професор Исламске духовне академије у Ирану, представник врховног вође Ирана у Москви, Мохсен Имаили, члан Савета стручњака Ирана, Ахмед Ахмади, руководилац издаваштва „Самт“, Фатемех Табатабаи, професор Техеранског Универзитета, Захра Рашидбејги, сарадник Центра за међурелигијски дијалог Организације за културу и исламске везе Ирана.
Сусрету су такође присуствовали Митрополит казански и татарстански Теофан, Архиепископ пјатигорски и черкески Теофилакт, секретар за међурелигијске односе у Одељењу за спољне послове Московске Патријаршије свештеник Димитрије Сафонов.
У свом излагању председник Одељења за спољне послове Московске Патријаршије је истакао значај исхода рада Комисије и указао на потребу развоја међурелигијског дијалога. Говорећи о постојећим изазовима, на које је дијалог треба да пружи одговоре, Митрополит Иларион је истакао опасност екстремизма под верским паролама. -Мир је најважнија тежња човечанства. Тамо где се пролива крв, људи су потпуно несрећни. Тероризам нема верско лице јер лице тероризма је лице ђавола. Терористи се крију иза верске реторике, али при том, безусловно, верског тероризма не може да буде јер вера доноси светлост и доброту, док тероризам доноси смрт и страдање. Између вере и тероризма нема ничег заједничког, нагласио је митрополит Иларион. Председник Одељења за спољне послове Московске Патријаршије је указао на важност васпитања будућих поколења у духу љубави и верске трпељивости. С тим у вези, архипастир је указао на потребу развоја међурелигијске сарадње у академској области.
У одговору,  др Абузар Ибрахими је похвалио достигнути ниво дијалога између Руске Православне Цркве и Исламске заједнице Ирана.
По завршетку сусрета, Митрополит Иларион је наградио орденом Светог Марка Ефеског (II степена) архимандрита Александра (Заркешева), старешину храма Светог Николаја Чудотворца у Техерану, за вишегодишњи труд на добробит православне заједнице у Исламској Републици Иран. Архимандрит Александар више од двадесет година руководи православном парохијом у Ирану и учествовао је у свих десет заседања комисије.
превод: ђакон др Александар Прашчевић