Type Here to Get Search Results !

Антиохија, Грузија и Румунија заједнички прославили св. Антима


Стотине верника је присуствовало  свечаној архијерејској Литургији у уторак 27. септембра 2016. у Букурешту, на празник свештеномученика Антима Иверијца (Грузијца) (Румунска Црква се држи новог календара!). Саслуживали су Његово Блаженство Јован, Патријарх антиохијски и свег Истока; Његово Блаженство Данило, Патријарх румунски, и Митрополит Јован руставијски као представник Патријарха грузијског. Саслуживало је и 24 архијереја, међу којима и јерарси из пратње Антиохијског Патријарха!



Присуствовали су многи представници дипломатског кора, међу којима и амбасадор Грузије у овој земљи, као и саветник румунског Председника и државни секретар по верским питањима.
После прочитаног јеванђељског зачала, Његово Блаженство Јован обратио се вернима казавши да је свештеномученик Антим био  икона љубави, под којом се окупља благоверни народРумуније, Антиохије и Грузије.
На крају богослужења, Митрополит Јован од Руставија прочитао је поруку Његове Светости грузинског Патријарха Илије III  у којојсе истиче да се „с једне стране, свети Антим Иверијац борио за национални идентитет, а с друге, показивао у животу да ближњи нема националног идентитета, пошто служење Богу превазилази све.

Побожност Румуна, њихова љубав према Богу и приврженост вери учинили су да се свети Атним ојача у великодушној љубави и да током 26 година своје службе подигне десетак цркава, да делује на разним уметничким пољима, као философ, богослов, тумач и организатор штампања књига у Румунији, тако да је учинио своју земљу стредиштем међународног издаваштва,“ истакнуто је у поруци.
Високопреосвећени Архиепископ Кипријан је прочитао декрет Светог Сабора Румунске Православне Цркве поводом 300-годишњице мученичке кончине св. Антима Иверијца, Митрополита Влашке. У декрету се истиче његов приљежан рад на штампању књига, и  то да је свој живот посветио Богу и Цркву све до мученичке смрти, као и да његове молитве пред престолом Свете Тројице представљају врело надахнућа и обнове живота румунскиох верника, али и да служе и јачању сестринских односа међу помесним Црквама које се сабирају око светих који бране Православље у тешкима временима.
После свега овога, Блажењејши Данило, Патријарх румунски, изразио је благодарност Патријарху Јовану и Митрополиту грузијском Јовану, делегацијама двеју помесних Цркава, као и румунским архијерејима који су саслуживали. Захвалио је и државним представницима на присуству овом свечаном чину.
У знак пажње, захвалности и братске љубави Патријарх Данило је подарио патријарсима Антиохије и Грузије по једну икону св. Антима Иверијца и архијерејски жезал, који је копија оног жезла који је носио св. Антим, а био чуван у Архиепископији у Римнику.
Патријарх румунски је изразио солидарност с верницима Антиохијске Патријашије који пате услед војних сукоба. „Молимо се Богу да се упостави мир како бисмо помогли обнову ратом оштећених молитвених места,“  истакао је Румунски Патријарх.