Type Here to Get Search Results !

Епископ Арсеније на Крстовдан служио у београдском храму Светих Равноапостолних цара Константина и Јелене на Вождовцу


Празник Воздвижења Часног и Животворног Крста Господњег са посебним торжеством прослављен је у храму Светих равноапостолних цара Константина и Јелене на Вождовцу светом Литругијом којом је началствовао Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског.

Звучни запис беседе:




По већ устаљеној традицији Крстовдан се свечано прославља у вождовачком храму, као слава храмовног хора, али и као заветни дан будући да се у храму чува честица Часног Крста Господњег коју је својевремено након обиласка Свете земље у току Страсне седмице и Васкрса 1959. лета Господњег даривао тадашњи Патријарх српски Герман.
Богослужбено прослављање празника Воздвижења Часног и Животворног Крста Господњег почело је у навечерје празника служењем свечаног празничног бденија. По древном богослужбеном поретку за време појања великог „Свјати Боже…ˮ, свечано је на средину храма изнет Часни Крст на поклоњење вернима. Овај чин и целивање Часног Крста символизује одлазак Спаситеља на добровољну крсну смрт нас ради и спасења нашега ради, проналазак Крста и тадашње поклоњење Крсту.

На сâм дан празника светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског. Саслуживали су протопрезвитер-ставрофор Мирко Јамеџија, умировљени парох београдски, протопрезвитери Владимир Цупаћ, умировљени парох београдски, Ђорђе Поповић, парох вождовачки, презвитер Глигорије Марковић, парох вождовачки, као и ђакон Александар Савић.
Благољепију евхаристијског сабрања добринело је милозвучно појање хора при Вождовачком храму под управом мр Бранка Тадића, професора Богословије Светог Саве. Сабрани народ Божји својом богонадахнутом омилијом поучио је владика Арсеније који је истакао значај Христовог страдања на Крсту нас ради и спасења нашега ради. Преосвештени Владика је нагласио да је Крст Христов симол наше вере и да се Крстом часним осењујемо ради благослова. -Свака свештена радња у Цркви се чини Крстом Господњим, све је у Цркви у знаку Крста и Васкрсења, истакао је епископ Арсеније. Преосвећени је подсетио верне и на причу из Старечника: Авва Јован је питао демоне чега се они највише боје код хришћана, а демони му одговорише: Од три ствари имамо страх: од онога што носите око врата, од онога чиме се кропите у Цркви и од онога што једете на Литургији. Онда их је он поново упитао: Чега се од свега тога највише бојите? А они му одговорише: Кад бисте добро својим животом одржавали оно што једете на Литургији, нико од нас не би могао наудити ни једном хришћанину. Дакле, оно чега се демони највише боје јесте Крст, крштење и божанско причешће. Владика је на крају честитао славу хора, пожелевши им да још дуго година својим умилним појањем прослављају Господа.

Настојатељ храма протопрезвитер-ставрофор Недељко Марјановић заблагодарио је епископу Арсенију на архипастирској посети подсећајући да се у Вождовачком храму налази честица Часног Крста Господњег који нас својом силом штити. Празнично сабрање настављено је трпезом хришћанске љубави у Парохијском дому вождовачке светиње.

Бранислав Илић, студент

 Православног богословског факултета
 у Београду