Type Here to Get Search Results !

Поздравна реч патријарха Кирила учесницима руско-иранске комисије за дијалог „Православље-ислам“


Поштовани учесници заседања, срдачно поздрављам све окупљене у Москви ради учешћа у десетом заседању Заједничке комисије за дијалог између Руске Православне Цркве и Исламске заједнице Ирана. У протеклим годинама Комисија је разматрала тако важне теме као што су глобализација, међукултурна и међуверска сарадња, људска права, проблеми тероризма и екстремизма, духовно-морална криза у друштву, улога религије у укрепљењу породичних вредности и још много тога. Тако широк спектар питања за разматрање и њихова актуелност говори о високом нивоу међусобног разумевања и потребе за таквим дијалогом.


Тема садашњег сусрета, «Међурелигијски дијалог и сарадња као инструменти постизања трајног и праведног мира», одсликава истински циљ ових разговора усмерених на развој добросуседских односа између људи различитих вероисповести. Следбеници како православне тако и исламске традиције убеђени су да су наши напори у правцу укрепљења мира, састрадања и милосрђа угодни Творцу, док је изазивање мржње и агресивности према ближњим најтежи грех.
Реалност многих данашњих крвавих сукоба, који су се појавили у значајној мери због ширења опасних идеја псеудоверског карактера, изискују од православних и муслимана заједничко сведочанство о одбацивању екстремизма и насиља. Желим учесницима заседања плодотворне дискусије и благословене успехе у предстојећим радовима.
превео ђакон др Александар Прашчевић