Type Here to Get Search Results !

Први доктор библиотекарских и информатичких наука у свештенослужитељском чину


Нови доктор наука у Српској Православној Цркви

Часни ђакон Ненад Идризовић, који служи у Петропавловском храму у Топчи деру, одбранио је 9. септембра 2016. године своју докторску дисертацију на тему „Патријаршијска библиотека Српске Православне Цркве 1706-2006. године“ на Катедри за библиотекарство Филолошког факултета Универзитета у Београду, пред комисијом проф. др Владимир Вукашиновић, проф. др Војислав Јелић и проф. др Гордана Стокић Симончић као ментор. Осведочени и доказани историчар српског црквеног и општег хришћанског библиотекарства, познавалац класичних језика и старине, Ненад Идризовић ухватио се у коштац са комплексном и изазовном темом подаривши српској науци, једнако библиотекарству и историографији, нову критичку студију на тему историје устројства Библиотеке Српске Патријаршије. Доступан и у овој форми, као текст доктората у Универзитетској библиотеци у Београду и Филолошког факултета. Његово дело је нови путоказ свима заинтересованим за историју најстарије савремене библиотеке уопште код Срба.
То је сасвим нови, упадљиво свежи и критички осенчен историјат Библиотеке Српске Патријаршије. О историји фондова патријаршке књигохранилнице, њених стваралаца, библиотекара и чувених зналаца свих тајни писани су радови, али су они понављали романтичарске анегдоте, баратајући са сумарним и недовољно провереним, нарочито статистичким моментима из њихове повеснице. Идризовић по први пут, на основу разнобројних и разнородних архивистичких извора, скупљаних по разним местима и установама, даје сигурнију генезу настанка књижног блага који се чува у здању Двора Српске Патријаршије у Београду.
Својим интересовањем, писањем о српском црквеном библиотекарству, нови доктор библиотекарских и информатичких наука стао је у плејаду великих пера српске историографије као што су браћа Иларион и Димитрије Руварац, Љубомир Дурковић Јакшић, Радослав М. Грујић, придружујући се и другима који су писали о историји Библиотеке Српске Патријаршије, као што су Небојша Лазаревић, Богољуб Ћирковић, Чедомир Денић и други. Он нас, преко проверених и најчешће необјављиваних извора, води кроз време књигољубаца митрополита Мојсија Путника (1780­1790), Стефана Стратимировића (1790-1836), затим патријараха Варнаве Росића (1930-1937), Викентија Проданова (1950-1958) и осталих, не заборављајући ликове библиотекара Димитрија Руварца, Владимира Аљбимовича Мајевског и дугодеценијског управника Богољуба Ћирковића.
Ненад Идризовић је текстом своје докторске дисертације бранио становиште да задата и обрађена тема Патријаршијска библи­отека Српске Православне Цркве: 1706-2006. представља допринос укупном развоју корпуса знања о овом феномену и историји срп­ских библиотека. Исто тако, она ће, свакако, „допринети новом сагледавању друштвене улоге црквених библиотека у бржој професионализацији библиотечке делатности код нас“. Након времена страдања у Другом светском рату, времена стагнације које аутор дисертабилног текста ближе одређује као другу половину протеклог XX века, пред Библиотеком Срп­ске Патријаршије данас су нови задаци и изазови. Како ће се они решавати може зависити и од теоријских оквира и научних резултата новоодбрањеног доктората, али и од спремности црквених библиотекара да негују ниво професионализма, тј. каталошки „поко­ре“ књижне фондове различитих временских исходишта, језика, писама и географске провенијенције. Превасходни и најважнији пројекат савременог српског црквеног библиотекарства на првом месту јесте модерна каталогизација фондова библиотеке Митро­полита Стефана Стратимировића, Богословског училишта, Друштва „Слога“, Богословије Светог Саве, легата Патријарха Варнаве, Па­триарха Викентија, Патријарха Германа (!) и других заборављених по полицама, слабо коришћених, писаних извора добрих знања.
Ненад Идризовић, као нови док­тор наука даје мотивацију и нама млађима да не посустанемо на путу науке и потврде културне снаге Српске Православне Цркве. Истовремено, показује којим путем треба да иде и архивистика као млађа сестра библиотекарства, од кога позајмљује методе и начин класификације материјала. Ову докторску дисертацију, која ће се ускоро појавити у штампаном облику као стамена монографија, читаће библиотекари, архивисти, историчари и представници осталих струка. Она је сасвим но­ва критичка историја Библиотеке Српске Патријаршије, која треба да остане „светило које сија у тами“, а не „камен спотицања“, које се супротставља уљуљканости стереотипа да се све зна и да неке теме не треба истраживати. Из ду­бине срца упућујемо све искрене честитке часном ђакону доктору Ненаду Идризовићу, који је „Нове правце црквене архивистике и библиотекарства“ формулисане у Бихаћу 2012. године довео до значајних академских достигнућа.
Овај рад додатно препоручује часног ђакона др Ненада Идризовића решавању проблема црквеног библиотекарства, организације, историје и праксе Библиотеке Српске Патријаршије. Наша наука и по­месна Црква већ су добили доста, а са временом још ће и више.
Радован Пилиповић

Извор: Православље