Type Here to Get Search Results !

Документарни филм "Нови игуман Пантелејмона архимандрит Евлогије"


Избор новог игумана манастира Пантелејмона је још увек актуелна тема, не само међу Светогорцима већ и међу Русима. Овогодишњи јубилеј хиљадугодишњице руског присуства на Светој Гори, није обележен само посетом Патријарха Кирила и Путина Атону, већ и избором новог руског игумана. Након стогодишњег старца Јеремије на трон пантелејмоновских игумана сео је дојучерашњи манастирски баштован и јерођакон. 

За познаваоце светогорских прилика, необичност је то што је после вишедеценијског периода у руском манастиру превагнула руска струја. Манастирска управа је дуго била у рукама Украјинаца који су се временом позиционирали скоро на све функције у манастиру. Људским умом вођени, сви смо били убеђени да ће за новог игумана бити изабран манастирски духовник Макарије, управо Украјинац. И већ сам чуо коментаре од Светогораца: "Нажалост, ни одласком старог игумана, у Пантелејмону ствари неће кренути на боље. Манастир ће и даље водити свој живот изван светогорске традиције." 

Манастир Пантелејмон је увелико отпловио са Атона у неки Кијев или Петроград. Средином двадесетог века као помоћ у људству, из тадашњег Совјетског Савеза у Пантелејмон је стигла група монаха. Природним путем они су наследили манастир од одлазећих руских светогораца. Нажалост, уз манастир нису наследили светогорску традицију, задржавајући све особености РПЦ-а. Кажу, да је тако за Русе "изгубљен" и Андрејевски скит. Када је скит спао на два монаха, који су и сами били на кончини, Ватопед као власник скита се обратио новопридошлој управи Пантелејмона да пошаљу којег Руса у скит. Управа се оглушила, Руси се упокојили, Грци дошли. А историја нас учи да Грци не остављају оно где дођу. И после ће неко рећи: не воле Грци Русе, не воле Словене. Да ли је то баш тако?  Да не говоримо о Илинском скиту који су Руси изгубили 1993. опет својом заслугом.

Гордост великих народа у монаштву мора бити превазиђена, поготово на Светој Гори. Тешко је нама малима објаснити да Хиландар није царска лавра српког цара већ византијског, да није патријарашка ставропигија српског Патријарха већ Цариградског. Да је српска лавра само док има у њој Срба. Да је Хиландар у надлежности друге помесне Цркве а не СПЦ-а. Како ли тек све то објаснити Русима?! 

Зар покрет именославаца, када су Руси замало нестали са светогорске сцене, није Русима наук за сва поколења? Руско отпловљавање са Свете Горе је настављена и са градитељском обновом. Бојење свих кровова у зелено. Последња измена боје фасаде, из беле у тиркизну, и слично. Прошле године сам питао једног Руса зашто све кровове фарбају у зелено, зашто им је боја крова толико битна. Добио сам невероватан одговор: "Не знам, знам само да страшно нервира Грке". Ако погледамо старе фотографије манастира Пантелејмона изненадићемо се да манастир не личи на данашњи Пантелјмон који знамо. Уместо барокног звоника стоји светогорски пирг, уместо руских зелених стоје каменом покривене куполе. И на богослужењима слична слика: игуман са руским клобуком уместо светогорске пане, монаси у стихарима као ипођакони, на Литургији вишегласни хорови, Епископи РПЦ-а на сваком празнику а светогораца из других обитељи нигде...

Слична слика се могла видети и на устоличењу новог игумана. Од деветнаест светогорских игумана устоличењу руског игумана присуствовао је само брат Србин, хиландарски игуман. Чак ни њега нису удостојили да приводи новог игумана, како то на Светој Гори приличи, већ су то пантелејмоновци урадили сами. Не кажем Руси, јер га Руси нису ни приводили, већ два јеромонаха манастира Пантелејмона, један Украјинац а други Јеврејин. Онај исти Макарије и Исидор. Ни међу изасланицима манастира није била боља слика. Дошли су само они традиционално "заљубљени" у Словене: Ватопед и Григоријат. Није било изасланика чак ни из бугарског Зографа. Одговор свуда исти: нисмо позвани...сад нас се сетили да постојимо... Али хор из Русије и неколико Епископа није изостало.

Несвакидашњи избор новог игумана старца Евлогија даје наду и Русима, да ће манастир бити заиста руски, али и Светогорцима да ће заиста бити светогорски. Наде су велике, одговорност оца Евлогија још већа, рецимо сви за њега: Господе помилуј!

Руска телевизија Цариград је поводом избора и устоличења игумана урадила документарни филм: "Нови игуман манастира Пантелејмона архимандрит Евлогије".


Извор: Носталгија