Type Here to Get Search Results !

У зајечарском саборном храму свечано прослављен имендан Епископа тимочког Илариона


Светим Евхаристијским сабрањем верних на празник преподобног Илариона Великог, 3. октобра 2016. године, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион прославио је имендан са свештенством, свештеномонаштвом, гостима из других Епархија и сабраним верницима.




Славски колач поводом имендана, владика Иларион је преломио са архимандритом Козмом, игуманом манастира Буково, који је у поздравној беседи честитао владики имендан и пожелео му много здравља и успеха у вођењу богомчуване Епархије тимочке. Владика је захвалио на честиткама, рекавши да се у Цркви узносе молитве за све људе, оне који су присутни на богослужењима и оне који су ван цркве, јер смо позвани да сви једно будемо и живимо у истини, правди и закону Божијем. Свима нам је пример свети апостол Павле, који је исповедио свој живот као гонитељ хришћана, о чему смо слушали приликом читања данашњег Апостола, а знамо да је потом постао највећи проповедник наше вере. У данашње време се дешава да неки људи у Цркви због своје такозване ревности губе благодат Божију, јер је њихова ревност лажна умишљена побожност, једно је спољашња форма, а друго суштина хришћанског живота.


Ми који смо у Цркви треба да се чувамо да не будемо само споља хришћани, без радости у себи, нервозни  и напети, и сви такви треба да се запитају где греше, а лек је једноставан, треба сагледати себе, а не осуђивати друге и гледати шта они раде. Својим исправним животом обрадоваћемо Господа, а такав је био свети живот Преподобног Илариона кога данас прослављамо, његовим и молитвама свих светих нека нас Господ помилује и спасава – рекао је владика.