Type Here to Get Search Results !

У Хонг Конгу изложба „Православље у Кини“


Изложба која се отвара у агликанској катедрали Св. Јована у центру Хонг Конга, говори о 300-годишњој историји и о тренутном стањуПравославне Цркве у Кини, извештава Интерфакс.


Према речима организатора изложбе, она „има за циљ да покаже `Православље са кинеским лицем` и утаначена је у оквиру неколико важних датума – 300-годишњице Руске православне мисије, 330-годишњице доласка првог православног свештеника у Кину, и 60-годишњице формирања Кинеске Православне аутономне Цркве“.
Православље је стигло у Кину захваљујући напорима руских мисионара. Пастирска делатност Руске Цркве у Кини почела је у 17. веку када је руски свештеник Максим Леонтијев стигао у Пекинг. Године 1713. основана је  Руска духовна мисија у Кини. Новембра 23, 1956, по одлуци Светог Синода, све православне цркве у Кини су пстављене под канонску јурисдикцију Кинеске Православне Цркве, која им је дала аутономију, са допуштењем Патријарха московског и све Русије да сама бира свог поглавара.
Данашња Кина има десетине хиљада православних, који углавном живе у Пекингу, Шангају, провинцији Хеилонхџианг, и у атономној областиШинџианг, као  и  у залеђини Монголије.