Type Here to Get Search Results !

Митрополит Иларион служио над моштима Светог Николаја

На празник Светог Андреја Првозваног, Митрополит волоколамски г. Иларион одслужио је Божанску Литургију у крипти базилике Светог Николаја Чудотворца, на олтару изнад моштију овог светитеља. Саслуживали су протојереј Андреј Бојцов, старешина руског православног Подворја у Барију, јереј Алексиј Дикаров, члан Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, клирик Николајевског подворја у Софији јеромонах Зотик (Гајевски), протојереј Петар Холодни (Руска Загранична Џрква) и јерођакон Николај (Оно), постдипломац на Факултету за магистарске и докторске судије светих Кирила и Методија у Москви.


На сугубој јектенији произнета је прозба за мир у Украјини. Митрополит је беседио о Светом апостолу Андреју који је проповедао и на просторима историјске Русије, при том истакавши да је Божанска Литургија одслужена над моштима Светог Николаја, светитеља који се веома много поштује у Русији, али га поштују и хришћани других конфесија, па и припадници других религија, на Западу и Истоку.
Истога дана Високопреосвећени је посетио Подворје Руске Православне Цркве у Барију, честитао протојереју Андреју Бојцову имендан и пожелео му да пастирствује на многа љета.