Type Here to Get Search Results !

Дарови Мудраца у Солуну


У среду 21. децембра из светогорског манастира Светог Павла донешени су у Солун Часни Дарови Мудраца новорођеном Христу. 


Дарови Мудраца се чувају у манастиру Светог Павла од времена султаније Маре Бранковић која их је даривала овој светогорској обитељи. Ко што знамо дарови су злато, тамјан и смирна. Злато је у облику двадесет филигранских плочица различитих облика и величина од 5 до 7цм, тамјан  и смирна су у облику 62 зрна величине ситнијих маслина. Из безбедносних разлога дарови се чувају у више различитих реликвијара који су распоређени на различитим локацијама унутар манастира. Отуда је могуће да у исто време из манастира Св.Павла Дарове братија однесе у различите делове православног света вернима на поклоњење. 

Мара Ђурђевић, данас знана као Бранковић, јер у то време се презиме носило по имену оца. У овом случају деца Ђурђа Бранковића су били Ђурђевићи, као што је и сам Ђурађ уствари био Вуковић по свом оцу Вуку Бранковићу. Тек од Мавра Орбинија (1601.г) историја целокупну њихову породицу назива Бранковићима.

Мехмед II Освајач је својој маћехи Мари поклонио солунску саборну цркву Свете Софије, која је тек 50 година након њене смрти претворена у џамију. Марин политички утицај на двору султана је био толико велик да је досезао дотле да еј директно утицала на избор Патријарха у Цариграду. Мара Бранковић је посебно водила рачуна о светогорским манастирима, а пре свега о Хиландару и манастиру Светог Павла. У Хиландару су замонашени њен стриц и ослепљени брат Гргур.




Извор: Носталгија