Type Here to Get Search Results !

Конституисан Одбор за обележавање Рације у Бачкој


У Покрајинској влади, 22. децембра 2016. године, је одржан иницијални састанак Одбора за обележавање Рације у Бачкој, чија мисија је да се од наредне године, сваког јануара одржи помен у знак сећања на Србе, Јевреје и Роме који су, у јануару 1942. године, невино страдали у злогласној рацији мађарских фашиста у јужној Бачкој.

Рацијa је почела 4. јануара у Чуругу и настављена је и у другим насељима: Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу.
Одбор за обележавање Рације у Бачкој основан је на заједничку иницијативу Епархије бачке Српске Православне Цркве и Покрајинске владе, на његовом челу су Епископ бачки господин Иринеј и председник Покрајинске владе господин Игор Мировић, а чине га и представници општина у којима се одиграла јануарска Рација и представник Меморијалног друштва Рација 1942, којe окупља потомке настрадалих.
Одбор за обележавање Рације у Бачкој констатовао је да је потребно убудуће дати већи значај обележавању ових трагичних догађаја, о којима се недовољно зна, као што се и други народи сећају таквих датума из своје историје. Зато ће се сваке године у јануару, поред већ традиционалног обележавања Рације у Новом Саду, и у другим местима у Бачкој одржати један централни помен.
Наредне године, када се обележава 75-годишњица ових окрутних страдања, сећање на жртве Рације, у присуству великодостојника Српске Православне Цркве, државних, покрајинских и општинских органа, као и грађана насеља у којима су се одиграли ови трагични догађаји – одржаће се у Чуругу.