Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Преподобни Серафим Саровски најдивнији украс Цркве 19. вјека


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог Силвестера, папе римског и преподобног Серафима Саровског, са свештенством Свету службу Божију у цркви Свете Петке Римљанке у манастиру Светог Јована Владимира у селу Курило у Зети.


У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика Амфилохије је рекао да је Господ својим обрезањем испунио закон и пророке.
„Али је онда Он замијенио тјелесно обрезање обрезањем духовним, обрезањем срца, очишћењем и умирањем старога човјека да би се родио нови човјек по лику Онога који га је створио. А то јесте управо света тајна крштења“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Он је рекао да је тако Господ прво призвао апостоле, а онда и све који су повјеровали у Њега.
„Он им је рекао: Идите и крштавајте све народе у име Оца и Сина и Духа Светога учећи их да држе све што сам вам заповиједио. И ево, ја сам са вама у све дане до свршетка вијека и свијета“, подсјетио је на Господње ријечи Владика Амфилохије.
Митрополит Амфилохије је рекао да је Свети Серафим Саровски једна о најдивнијих личности Цркве Христове 19. вијека.
„Он је данас познат и признат у читавом свијету, нарочито у православној Русији, а исто тако и код нас. Он је велики угодник Божји, прозорљиви старац Саровске пустиње, који је канонизован 1903. године, уз присуство цара Николаја Другога“, рекао је он и посјетио на светитељеве ријечи да је коначни циљ и смисао људскога живота задобијање Духа Светога.
Говорећи о Светом Силвестеру, Владика је казао да је он живио у доба Светог цара Константина и царице Јелене, и да се у његово вријеме десило воздвижење Часног Крста Господњега.
Након причешћа вјерних Митрополит Амфилохије је сабранима честитао вијенац новога љета Господњега.
Он је посебно поздравио настојатељицу манастира монахињу Петру и њено сестринство, као и ктитора ове светиње господина Ратка Станковића, рекавши да ова световладимировска светиња и даље мора да се обнавља да би се и ми обновили у Христу Господу.
Након Литургије је у манастирској гостопримници за све присутне вјернике приређено послужење.