Type Here to Get Search Results !

Епископ новосадски и бачки Иринеј началствовао Евхаристијским сабрањем и чином Великог водоосвећења у новосадском саборном храму


На празник Богојављења свету Литургију у Саборном светогеоргијевском храму у Новом Саду служио је Преосвештени  Епископ новосадски и бачки господин Иринеј, уз саслужење братства Светогеоргијевског храма и новосадских ђакона.


У  свом празничном обраћању Владика Иринеј је између осталог истакао: ,, Свети Јован Крститељ вршио је припрему која је била предобразац истинског крштења. Данашњи празник је са једне стране Христов празник, а са друге стране је празник Свете Тројице, празник јављања Бога свету. Кроз чин освећења воде, Црква Христова благосиља сву стварност живота, све живо и све оно што мислимо да је неживо..."
По заамвоној молитви уз појање стихира, ,,Глас Господњи на водама...", испред Часног Крста у порти Саборног храма,  Епископ  Иринеј је служио  чин Великог водоосвећења.

После отпуста Свете Литургије, Владика је  још једном  поздравио сабрани народ и честитао празник.
Светој Литургији  присуствовао је и свештеник Финске Православне Цркве, отац Хеики Хутунен, који у нашем граду борави у својству генералног секретара Конференције европских цркава.