Type Here to Get Search Results !

Из Божићне посланице Сверуског Патријарха


Ступили смо у 2017. годину. Тачно сто година раздваја нас од догађаја који су радикално изменили живот у Русији - велике вишенационалне земље и заронули у лудило грађанског рата, кад су деца устала на своје родитеље и брат на брата. Потоњи губици и страдања која је наш народ поднео многострано су имали за последицу разорење наше 1000-годишње државности и борбу протов исповедања вере код људи, што је одвело у предубоку поделу у друштву.


Са трепетом и поштовањем сећамо се подвига новомученика и исповедника Руске Цркве чијим молитвама, верујемо, Господ никад није оставио наш народ и подарио му снаге да оствари многа велика дела и ратне подвиге и што је довело до победе у најстрашнијем од свих ратова, обнови земље, постигнућима која изазивају дивљење.
Благодаримо Богу на чуду које је пројавио у овом свету - васкрсу вере и благочешћа у нашем народу, обнови порушених светиња, на новим цркавама и манастирима чија изградња је видљив знак дубоких промена које су настале у нашем срцу.
Током протеклих деценија било је, а има и данас, много тешкоћа и невоља. Но све оне су ововремене и отуда нису страшне. Искуство претходног столећа научило нас је многим стварима и оно треба да послужи као упозорење...
Ставимо сву своју наду у Господа, јер он је „вечна стена“ (Ис 26,4) и као што Свети апостол Петар сведочи, „нема ни у једном другом спасења“ (Дап 4,12). Нека би светлост Христова обасјавала сву нашу животну стазу и нека би нас ова стаза повела у Царство небеско које је Господ припремио онима који га љубе.
Духовно се радујем заједно са свима вама који живите у разним земљама, градовима и селима, при чему ипак чините једну Цркву Христову. Моја молитвена жеља је да свако од вас ужива у добром здрављу душе и тела, и нека мир почива у вашим породицама а успех у раду. Нека би Господ и Спаситељ који је рођен у Витлејему подарио свакоме од нас могућност да обновљеном снагом и пуним срцем осетимо Његово присуство у своме животу.