Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион богослужио у Књажевачком храму Светог Великомученика Георгија


Епархијска прослава годишњице Верског Добротворног Старатељства Епархије тимочке 
На празник Света Три Јерараха, 12. фебруара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у храму светог великомученика Георгија у Књажевцу. Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештеници Тимочке епархије.  За певницом су појали чланови зајечарског хора, са диригентом проф. Наташом Јовановић, којима се придружила г. Мартина Милошевић, диригент књажевачког градског хора „Свети Краљ Стефан Дечански“ и директор Музичке школе у Књажевцу. Литургији су присуствовали чланови Општинског Већа Општине Књажевац, г. Мирољуб Божиновић, директор Пореске Управе и г. Обрен Ристић, председник Црквене општине Књажевац.


Поводом годишњице оснивања епархијског Верског Добротворног Старатељства, које данас празнује своју славу, владика је преломио славски колач са ђаконом Вуком Јовановићем, секретаром ВДС-а. Општина Књажевац је у протеклом периоду активно учествовала и помагала многе хумане акције ове црквене организације, што је по владикиним речима и разлог што епархијски ВДС данас слави у Књажевцу.

Владика је честитао празник и подсетио на житија три велика светилника Цркве, које прослављамо.Тумачећи Јеванђеље о блудном сину, навео је речи многих светих отаца који су управо за ово јеванђеље рекли да је у њему сажет читав Домострој спасења људског. Свако од нас може себе пронаћи или у једном или другом сину из ове јеванђелске приче. Човек који је удаљен од Бога гладан је, али чега? Због ситости телесне, чула господаре над умом, а блудни син осећа потребу и жеђ за љубављу и заједницом, за својим Творцем и Оцем. Ово јеванђеље је увод у почетак Великог и Часног поста, где је неопходно да кажемо Господу да хоћемо да му служимо и покајемо се за нашу удаљеност од Њега. Човек треба да се одазове,  и припрема од малих ногу да упозна своју веру и приђе Богу. Зато родитељи треба децу правилно да васпитају и поуче о животу хришћанском, јер се у овом времену чују многе савремене теорије о васпитању деце и младих. Црква је тај стуб за који родитељи везују своју децу да правилно одрасту и да их Господ васпитава, зато свако наше сабирање у Цркви је веза са Христом Спаситељем и свакодневним животом. Црква је пут до Истине и нашег спасења – поучио је владика, а потом благословио верне, поделивши им иконе данашњих светитеља.