Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Свака молитва извире из Свете Литургије



Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије, на Теодорову суботу 4. матра, када наша Света Црква молитвено прославља Свете апостоле Архипа и Филимона и Апфију и Светог Теодора Комоговинског, одслужио је Свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу.
Саслуживали су му сабраћа острошке обитељи архимандрит Мирон, јеромонаси Сергије и Јеротеј, јереј Јордан Марков из Православне Охридске Архиепископије и јерођакони Роман и Зосима.




Евхаристијском сабрању присуствовало је бројно монаштво и вјерни народ, а они који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, присајединили су се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа кроз Свету Тајну Причешћа.
Након Литургије Богослужења прочитан је канон Светог Теодора Тирона поводом прве суботе Часног поста – Теодорове суботе, а Митрополит Амфилохије са саслужитељима освештао је кољиво.
Бесједећи на крају Свете службе Божије Митрополит Амфилохије је подсјетио да је Свети Теодор Тирон велики мученик Божији, који се као и остали свети Божији људи принио Господу на дар као миомирна жртва, као што се Господ нама принио на дар и жртвовао се за спасење свијета.


-Принио се Господ нама на дар и приноси се непрекидно у Светој Тајни Причешћа. То нам се Господ дарује за здравље, за спасење, за исцјељење душе и тијела,за живот вјечни. Многи траже молитву и дођу код Светог Василија и добро је да траже молитву, али треба да знамо да све те молитве извиру из молитве коју служимо, из Свете Литургије и све оне добијају своју снагу управо Светим Причешћем. Најсветија молитва за здравље и за исцјељење душе и тијела је Света Литугија и Свето Причешће које примамо на опроштење грехова, на очишћење свега онога што нас од Бога отуђује ради задобијања Царства Небеског и задобијање здравља душе и тијела – казао је Митрополит Амфилохије.
Он је нагласио да нас Црква током читаве године припрема да приђемо Светој Тајни Причешћа, а нарочито током великих постова.
-Пост и молитва јесу на очишћење душе и тијела и на оздрављење душе и тијела и на живот вјечни, да би могли да приступимо очишћени просвећени, освијетљени, поставши дјеца свјетлости од дјеце таме, да би могли да приђемо Господу и да приступимо са страхом, вјером и љубављу тој великој светињи – казао је Митрополит Амфилохије и додао да савременим хришћанима највише недостаје страх Божији.
Високопреосвећени Митрополит Амфилохије се у архипастирској бесједи сјетио стихова Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца из Луче микрокозме који као ријетко ко сагледава и описује стварање свијета.


-Нисам нашао чак и код великих светих отаца оно што сам нашао код Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца. Само зато је светитељ Божији и пророк Божији. Он је сагледавши настанак свијета и записавши у свом завјештању да је ”Слово Твоје све из ничега створило”, томе закону је све покорно. Он је схватио да у дубинама те божанске творевине, у оном хаосу исконском из кога је Бог стварао Космос, а Космос значи украс и љепота, у тим дубинама је заложена каже Његош клица Васкрсења  – казао је Митрополит Амфилохије и додао да је Његош требао у нашем времену безбожништва, када научници сматрају да је свијет створен сам по себи, да нам то саопшти.
Митрополит Амфилохије је на крају бесједа казао да данашњи празник Теодорове суботе показује да је све што је Бог створио благословено и добро и подсјетио да се на овај велики празник традиционално припрема кољиво.
Заједничарење је настављено у манастирској гостопримници.