17.03.2017.

Прва литургија у новом храму московског Сретењског манастира


У среду 15. марта на трећу седмицу Великог поста и на дан Державне иконе Божије Матери, на паперти новог храма Васкресења Христовог и Новомученика Цркве Руске у Сретењском манастиру била је служена литургија Преосвећених дарова. Богослужење је одржано под ведрим небом, у подножју прелепог сабора, на месту где је пострадало хиљаде хришћана за време комунистичких прогона.
У сабору, чије освећење тек предстоји, декоративни радови се приводе крају.

    

Дан првог богослужења није одабран случајно. Када је започета изградња храма, било је планирано да се у њему одржи прво богослужење баш на тај дан – на стогодишњицу трагичних догађаја Фебруарске револуције. 2. марта 1917. године (15. марта по новом календару) завереници су присилили цара Мученика Николаја Другог да се одрекне престола. После сто година ми дочекујемо тај дан размишљајући о пређеном путу, својој историји, о прослављењу Новомученика Христа Спаситеља.

Његова Светост патријарх Московски Кирил благословио је освећење новог храма на празник Вазнесења – 25. маја 2017. године. Тог дана ће бити обележена десетогодшњица обједињења Руске Православне Цркве и Руске Православне Заграничне Цркве. Управо на Вазнесење, пре десет година, био је потписан документ о обнављању канонских веза. Али Његова Светост патријарх је благословио, како је било и наумљено, да се прва литургија одржи 15. марта, на паперти новог храма.  
Две хиљаде православних верника окупило се те вечери на Тајној Вечери Господњој. Свештеници су уз велики труд успели да исповеде све, који су се спремали за Причешће. Богослужењу је началствовао игуман Сретењског манастира епсикоп Јегорјевски Тихон (Шевкунов), а саслуживали су монаси манастирске обитељи. На богослужењу је појао хор Сретењске семинарије.
Топло време, за март месец, испратило је овај радосни догађај. После службе братија манастира су предложила свим присутнима да им се придруже за трпезом.