Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: На пустим, усамљеним мјестима догађа најдубљи сусрет између Бога и човјека


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас са свештенством у манастиру Дуга Морачка Свету службу Божију са парастосом жртвама Мартовског погрома из 2004. године на Косову и Метохији.
У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да се на пустим, усамљеним мјестима догађа најдубљи сусрет између Бога и човјека.


Повезано:




„Већ у Старом завјету се помињу такви, да их назовемо – пустињаци. Такав је посебно био Свети пророк Илија. Такав је био и пророк Самуило. Такав је био и пророк Мојсије“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Он је рекао да је након њега у пустињи живио Свети Јован Крститељ и Претеча Господњи.
„Господ се такође повукао у пустињу, на Гору кушања, прије него што је изашао на Своју проповијед, да свједочи Своју благу вијест“, подсјетио је Владика и додао да су у пустињи задобијена најдубља знања и богопознања.
Казао је да то свједочи сва историја рода људскога, а нарочито историја Цркве Божије.
„Свети Божји људи, сваки од њих, и ако је живио у мјестима многољудним, у дубинама је био пустињак“, казао је Митрополит Амфилохије и као примјере из нашег светосавског рода навео је Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца и Светог Николаја Охридског и Жичког.
„Сусрет са Богом се не задобија у вреви и галиматијасу овога свијета. Задобија се када се сам човјек срете са самим Господом“, казао је он.
Говорећи о Мартовском погрому на Косову и Метохији из 2004. године, он је казао да тај страшни догађај подсјећа на Вартоломејску ноћ.
„Данас се сјећамо њиховог мучеништва и разорених и уништених преко 150 храмова, од којих су били десетине храмова из Средњег вијека. Кроз вјекове су успјели да опстану, а сада су уништени“, казао је Владика.
Владика је нагласио да се све то дешавало уз присуство најмоћније војске свијета која је тамо дошла да наводно донесе мир.
„А уствари, она је била та која је помогла и подстакла то крвопролиће. Та армада, ево, наставља исто то у Украјини. И тамо подржава братоубилаштво са својих интереса, а исто тако и у Азији, одакле по први пут у историји крећу стотине хиљада избјеглица са својих древних огњишта“, закључио је Митрополит Амфилохије.
У току Литургије Владика Амфилохије је у презвитерски чин рукоположио ђакона Милоша Лучића, који ће убудуће обављати дужност пароха кучко-братоножићког.