03.03.2017.

Васкршња порука Епархије шабачке

  

Сећања за будућност: 700-годишњица манастира Троноше, 215-годишњица трона Шабачке епархије, 190-годишњица почетка градње шабачке Саборне цркве, 50-годишњица архијерејске службе епископа Лаврентија.


И овог пролећа идемо у сусрет Васкрсу, Празнику победе Радости и Живота. Обраћамо се Живој Цркви Шабачке епархије, верном нроду као Телу Божјем. Желимо да овом Поруком оснажимо веру и окрепимо наду за наше личне победе и успехе. Упућујемо речи охрабрења и подршке свима и свакоме, уз позив на лични и свенародни духовни подвиг у благословеним данима Часног Поста. Нека Господ обиљем небеских дарова и росом благодати Духа Светога, ороси наше животе и наше породице молитвама наших свештеника који уносе Божји благослов у наше домове, освећењем свете васкршње водице.

Славећи Бога, ове године славимо и значајне годишњице. Оне су важне за изградњу и неговање културе сећања, развијање културне и историјске свести, учвршћивања јединства и снаге заједнице, истицања и чувања њеног идентитета, трајања, победа и узлета. Празновање означава живо присуство прошлости у садашњости и представља покретачки импулс живота у будућности. Празновање кроз значајна и конкретна дела а не кроз велике и заводљиве речи.

Савремени човек данас, од своје Цркве и свога свештенства, очекује да буду „светлост свету“. Од њих тражи став, визију и перспективу, одговоре на бројна питања и решења нагомиланих проблема. Црква у Шабачкој епархији, са својом пуноћом – епископом, свештенством и народом Божјим, храбро се хвата у коштац са изазовима и искушењима времена, не пристајући да сведе себе на клерикалну институцију и „религиозни сервис“, који служи само задовољењу традиционалних обредних потреба, на верски управни орган или на музејски и археолошки експонат.
Кроз започете велике мисионарске, духовне и културне подухвате у овој години, у које спадају и означене годишњице, Црква је храбро укорачила у матицу живота свог народа кроз вишеструке духовне и културне активности. Духовност и култура су задатак хришћанства. Призвање Цркве је да подстиче културне ствараоце да својом стваралачком харизмом и подвигом, културу преображавају у богојављење. Да се кроз уметност, науку, мисао и друштвени рад, као свету тајну служења ближњем, прославља име Божје. На тај начин стваралаштво проноси космичку Литургију а култура постаје славословље.

У том смислу прослава јубилеја манастира Троноше планирана је као величанствени празник светлости и светости. Звоник манастирског храма древне Троноше највиши је торањ на раскошном и величанственом замку српске културе. Троноша и Вук – Симбол и Завет. У светлости троношког олтара учио се писмености онај, који је описменио свој народ, саставио најмодернију азбуку, превео Реч Божју на народни језик, сакупио и сачувао од заборава највеће народно уметничко благо. Бесмртни Вук Караџић, за кога је Иво Андрић рекао, „да је после Бога, највише урадио за српски народ“. Његова дрвена штула додирнула је златни олимпијски врх и испела се на највиши трон европске и културе.

Обележавање ове значајне годишњице заказано је за недељу 17. септембра. Почеће Светом Литургијом у манастиру Троноши коју ће служити Српски Патријарх Иринеј. Свечана Академија у част „Лијепе Троноше“, вечне невесте српске културе, биће традиционално одржана на Вуковом саборишту у Тршићу, тачно у подне.

На једногласан предлог и молбу Епархијског савета, представника васцелог народа и свештенства Епархије шабачке, Епископ шабачки Лаврентије упутиће образложен предлог Светом архијерејском сабору да се архимандрит троношки Стефан Јовановић, Вуков учитељ и један од највећих духовника друге половине XVIII века, просветитељ и мученик, упише у Диптих Светих Српске православне цркве. У духу древне црквене традиције, његово локално поштовање као светитеља већ је увелико почело у Епархији шабачкој.

Поводом 215-годишњице успостављања епархијског трона и 190-годишњице почетка градње најмонументалнијег и најлепшег храма северозападне Србије у Шапцу, започета је генерална реконструкција шабачке порте, која ће бити претворена у чудесни врт културе и постати окућница и продужетак кућнога прага, не само свих грађана Шапца, већ и народа целе шабачке Епархије.

Планирано је да се у новом амбијенту шабачке богомоље одржи прослава Дана Епархије у недељу 30. јула и достојно обележавање ретког јубилеја, 50-годишњице архијерејске службе епископа шабачког Лаврентија. Свечану Литургију служиће Српски Патријарх Иринеј уз присуство  бројног народа и свештенства епархије.
Епархија шабачка обавештава и са радошћу позива верујући народ да у што већем броју узме учешћа у предстојећим историјским догађајима, поздрављајући све радосним васкршњим поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

У Шапцу,
Пред Васкрс 2017 године.

Манастир Троноша

Да видите лијепу Троношу,
Крај Лознице на реци Троноши,
Задужбину браће Југовића.
(Народна песма Милош у Латинима)

Манастир Троношу је подигао српски Краљ Драгутин у недрима живописног предела села Коренита код Лознице у Јадру. Храм је посвећен Ваведењу Пресвете Богородице. У манастирској цркви је сачуван древни фрескопис. У манастиру је у старини  била школа, у којој се учио писмености Вук Караџић. По народном предању испред манастира подигнута је капела Светог Пантелејмона, задужбина браће Југовића, коју су саградили пред полазак у бој на Косово. Троноша се богатством своје историје и светле културне и слободарске традиције убраја у највеће српске светиње. Њени симболи су: Крст, перо и мач!

Саборна црква у Шапцу

Саборни храм шабачке епархије у којој је трон епископа шабачких, посвећен је светим апостолима Петру и Павлу. Градња цркве је започета 1827. и трајала до 1831. године. Са њеног високог торња огласила су се звона у најславнијој српској приповеци „Први пут с оцем на јутрење“. Иконостас је сликао Павле Симић и спада међу најлепше српске иконостасе. На почетку Првог светског рата Шабачка црква је претворена у голготско мучилиште. Ове године  предузета је генерална реконструкција шабачке порте. Око храма као литургијско и богослужбеног центра, гради се простор за „литургију после литургије“, врт и павиљон хришћанске културе и дечја играоница. Радови ће бити завршени до 30. јула, када ће бити прослављен дан Шабачке епархије и златни јубилеј Епископа Лаврентија.

Епископ Лаврентије

(Рођен 1935. године у Богоштици код Крупња. Изабран за Владику 1. јуна, а хиротонисан 16. јула 1967. године)

Једанпут су Владици Његошу приговорили да се исувише „понародио“ и да је више човек него Владика. „Небесима осијани песник“ одговорио је: „Лако је бити Владика. Тешко је бити Човек!“ Они који, макар и овлаш, знају Владику Лаврентија, Човека „светлости тихе“, знају да он, овом његошевском начелу служи целог живота. Колико се трудио да буде Човек, још више се трудио да у сваком препозна и поштује Човека, и да га воли као свога најмилијег брата. Због доброте и благости срца, постао је најомиљенији и најугледнији Владика широм целог хришћанскога света. Небески Владика доброте и љубави, штедро га је обдарио златним архијерејским јубилејом који ће бити свечано обележен 30. јула ове године у Шапцу.