Type Here to Get Search Results !

Концерт хора Мокрањац у крипти храма Светог Саве


Запаженим наступом Дечјег и Мешовитог хора Певачко друштво Мокрањац прославило славу - Светог Симеона Мироточивог
Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа топличког г. Арсенија, Певачко друштво Мокрањац при храму Светог Саве на Врачару одржало је 5. марта 2017. године, у Недељу Православља, концерт у крипти Светосавског храма пред многобројном публиком.



На почетку вечери владика Арсеније је поздравио и благословио све присутне. Честитавши славу хора Владика је пожелео да се обнови обичај одржавања концерта сваке године у свету Недељу Православља.
Концерт су започели најмлађи чланови црквеног Светосавског хора Растко, којим је дириговала Јелена Јеж, отпевавши песме Свети Сава, Пресвјатаја, Пречистаја и стихове Светог владике Николаја - Песму о Светом Сави и Услиши нас Боже наш. Дечји хор постоји од деведесетих година прошлог века. Хор, који је после вишегодишње паузе обновљен прошле године, показао је многобројној публици у крипти храма Светог Саве како напредује у свом раду.
Веома је био запажен наступ младе виолинисткиње Јоване Савић, ученице петог разреда Музичке школе Мокрањац и члана Дечјег хора Растко, која је маестрално извела дело Прелудијум и алегро, остављајући на све присутне утисак правог виртуоза виолине.
Мешовити хор Мокрањац, којим од прошле године диригује гђа Милица Тишма, публици се представио делима Корнелија Станковића, Павела Чеснокова, Петра Иљича Чајковског, Стевана Стојановића, игумана Силуана, Стевана Стојановића Мокрањца... Низале су се композиције Скажи ми Господи, Возбраној Војеводје, Господи и Владико, Да исправитсја, Величит душа моја Господа, Хвалите Имја Господње...
Солиста сопран Ана Рашковић отпевала је тропар Светом Симеону из XVI века, који је транскрибовала на савремену нотацију.