Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион на прослави јубилеја Зајечарске Гимназије


Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион присуствовао је Научном симпозијуму одржаном у Народном музеју Крајине у Зајечару, 9. марта 2017. године, поводом обележавања 180 година постојања и рада Зајечарске Гимназије.

На Симпозијуму су учествовали бројни предавачи који су у својим излагањима подсетили на професоре, научне раднике, директоре и многе знамените личности које су својим животом и радом трајно обележили и ушли у историју Зајечарске Гимназије, и тако били ствараоци угледа и успеха ове установе која је изнедрила многе значајне и успешне људе.

О улози Српске Цркве у раду Гимназије од њеног оснивања 1836. године,  па до данас, говорио је у свом излагању протојереј мр Игор Ивковић на тему „Веронаука у Зајечарској Гимназији у протеклих 180 година“. Он је изнео податке о значајном доприносу који су свештеници и вероучитељи Епархије тимочке имали у развоју школства и духовном и општем  образовању гимназијалаца од самог почетка рада ове установе, кроз многе тешке историјске периоде кроз који су Црква и народ пролазили у претходна готово два века. Веронаука је до половине прошлог века била присутна у настави са два часа недељно, а у нашем времену смо се сусретали са бројним потешкоћама у њеном реализовању. И поред тога,  Веронаука је била и остала темељ, и неизоставни део у образовању и вапитању наших ученика, истакао је отац Игор.

У Монографији која ће бити ускоро штампана, своје место заслужно ће имати свештеници и вероучитељи који су као професори радили и поучавали генерације ученика у Зајечарској Гимназији.