Type Here to Get Search Results !

Патријарх Иринеј на отварању изложбе ,,Николај Краснов - Албум сећања"


У крипти храма Светог Саве на Врачару 2. марта 2017. године одржана је свечана презентација „Албума сећања“ посвећеног животу и делу архитекте Николе Краснова.
Том приликом отворена је и изложба на исту тему. Албум и изложбу припремили су арх. Драгомир Ацовић и Хералдички клуб (ХЕК), уз помоћ и активну подршку Скупштине града Београда и компаније НИС, и уз стручну асистенцију Студија Досије из Београда.



Презентацији и отварању изложбе присуствовао је велики број јавних личности из области културе, представници архива, библиотека, музеја и стручних удружења, чланова дипломатског кора и свештенства Српске Православне Цркве.

Присутнима су се обратили Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, министар културе и информисања у Влади Србије г. Владан Вукосављевић, замениик градоначелника Београда г. Андреја Младеновић, министар-саветник Амбасаде Русије г. Денис Кузнеделев и арх. Драгомир Ацовић.
Његова Светост је подсетио присутне на изузетан допринос који су обнови српске престонице пружили емигранти који су пред насиљем бољшевичке револуције били приморани да напусте своју отаџбину и потраже нов дом. Међу многима таквима налазио се и Николај Петрович Краснов са породицом, који је оставио трајан лични печат свога дара на бројним објектима и делима у широком дијапазону од урбанизма, преко архитектонско-инжењерских пројеката, до ентеријера, дизајна намештаја, одликовања и амбијенталних студија.


Министар-саветник г. Кузнеделев главни део свога излагања посветио је везама које су током времена формиране између Руса и Срба, и које су надживеле и учврстиле се поред свих искушења историје и политичких збивања у Европи и свету.

Замениик градоначелника г. Младеновић је подсетио на напоре које градска управа Београда чини како би сачувала успомену на значајне делатнике, захваливши се НИС-у на подршци овом пројекту и поменувши да је Град Николи Краснову већ доделио улицу и да је у току припрема подизања примереног споменичког обележја. Такође, подвукао је планове Града у вези са предстојећим представљањем Београда у Русији. Подсетио је присутне да се Управа Града Београда захавлила и одужила великом и знаменитом архитекти заменивши досадашњи назив једне београдске улице из центра града, Авалске, у улицу Николаја Краснова.

Архитекта г. Ацовић је говорио о личности Николе Краснова, о карактеристикама његовог стваралаштва и објектима које је реализовао у обе домовине - у Русији, на Криму, и у Југославији, односно у Београду.


Министар културе и информисања г. Вукосављевић, који је отворио изложбу, посебно је подвукао значај очувања споменичког наслеђа и изузетности стваралаштва Николе Краснова  у нашој средини, подсетивиши при том на неке од манифестација које су поводом тога већ покренуте, спроведене или планиране и упућујући захвалност свим институцијама, појединцима и установама које су се ангажовале на том подухвату.