Type Here to Get Search Results !

Уручен орден Светог Саве пастору Манфреду Вагнеру


По благослову Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, и уз гостопримство Његовог Преосвештенства Епископа франкфуртског и све Немачке господина Сергија, један од наших најеминентнијих црквених хорова, Прво београдско певачко друштво, учествовао је у свечаностима у склопу Недеље источних Цркава у Штутгарту.




Концерт Првог београдског певачког друштва је одржан под диригентском палицом госпође Светлане Вилић, и у медијима је описан као централни догађај, како ове манифестације, тако и целокупног културног живота овога града. Публика је имала прилике да чује композиције наших најбољих композитора попут Ј. Маринковића, Ст. Ст. Мокрањца и В. Милосављевића, али  и песме руских и грчких композитора. Посебно изненађење за публику били су  корали Ј. С. Баха, које је на оргуљама извео Душан Вилић, студент Московске конзерваторије.


У склопу овог концерта руком Епископа бачког господина др Иринеја, изасланика Светог Архијерејског Синода, уручен је и орден Св. Саве другог степена господину Манфреду Вагнеру пастору Евангеличке лутеранске Цркве. Пастор Вагнер, као доказани пријатељ наше Цркве и нашег народа је у току претходне три деценије помогао многим потребитим људима из наше Цркве, а пре свега студентима теологије, који су његовим ангажовањем добили прилику да студирају на реномираним немачким универзитетима. Један од примера како је та помоћ употребљена је и финансирање обнове манастира Лепавине после ратова деведесетих година. Пастор Вагнер, такође је помоћ Евангеличке лутеранске Цркве усмеравао и за децу избеглице, старије особе, као и особе које су имале проблеме са  болестима зависности.