Type Here to Get Search Results !

Животопис изабраног Епископа зворничко-тузланског г Фотија (Сладојевића)


Епископ Фотије (Сладојевић) је рођен 1. фебруара 1961. године у Дујаковцима, Општина Бања Лука, БиХ. Основну школу завршио је у Чуругу, а средњу техничку школу у Новом Саду.

 Богословски факултет у Београду уписао је 1983. године, на којем је 1988. године дипломирао. Потом две године проводи на постдипломским студијама у Ерлангену - Немачка.

 По повратку из Немачке, на празник светог Димитрија, 1990. године прима моначки чин у манстиру Ковиљ - Епархија бачка. Исте године на празник Архангела Михаила, Епископ бачки г.г. Иринеј рукополаже га за јерођакона, а затим на празник светог Саве 1991. године за свештеномонаха.

 Од 1992. до 1993. године, јеромонах Фотије проводи као  свештенослужитељ у манастиру Бођани, а наредних пет година (1993-1998) ради као професор у богословији Светог Арсенија у Сремским Карловцима, где га и затиче избор за Епископа далматинског.

 Епископ далматински и администратор горњокарловачки Фотије хиротонисан 1999. године на Духове у Саборној цркви у Сремским Карловцима, а за Епископа далматинског устоличен је на празник светог апостола Луке и светог Петра Цетињског, 31. октобра исте године у Саборној цркви у Шибенику.

 По одлуци Светог Архијерејског Сабора СПЦ, 2000 године  Епископ Фотије бива постављен за в.д. ректора обновљене богословије Света Три Јерарха у манастиру Крка.

 У овом кратком периоду његовог архипастирствовања у Епархијијама далматинској и горњокарловачкој почиње обнова црквеног живота и црквених објеката, а оживљава и издавачка делатност. Осим тога, од недавно је и на територији Епархије далматинске организована и веронаука за православну децу у школама.