Type Here to Get Search Results !

Владика Иларион служио у Леновцу поводом Хајдук Вељкових дана


На дан Преподобне мајке Ангелине 12. августа 2017. године, Преосећени Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску литургију у храму Преноса моштију светог Николаја чудотворца у Леновцу код Зајечара. Епископу су саслуживали надлежни парох протојереј Стеван Станојевић, протојереј Дејан Миливојевић и јерођакон Илија (Јовановић).



Владика је беседио на јеванђеље о мудрим и лудим девојкама, нагласивши да свадба представља наш живот у овоме свету, и да сама јеванђелска прича указује на начин како сваки човек живи. – Мудри су они који овај живот користе за прикупљање добрих дела и то је јелеј који се сакупља у судове, тим делима се прославља Господ наш. А на другој страни су људи, који иако имају многе дарове од Бога, не бирају паметно и не чине оно што радује Бога. Они ће у једном трену осетити празнину, да им недостаје смисао живота, да немају врлина ни добрих дела, па ће покушати да их неким другим овосветским стварима надокнаде. Наша обавеза је да се молимо за све људе, наше ближње, али уз молитвено заступништво Пресвете богомајке, свих светих, преподобне мати Ангелине коју данас прослављамо да би и други дошли у познање истине. Нека нам Господ дарује благодат, спознање смисла живота и радост да можемо да чинимо добра дела на спасење нас и наших ближњих – рекао је владика.


Након литургије владика је са свештенством и представником Града Зајечара г. Миланом Станковићем, помоћником градоначелника за спорт, омладину и верске заједнице, присустовао манифестацији Хајдук Вељкови дани, која се организује у спомен на легендарног јунака Вељка Петровића, који је рођен у овом селу. Одржан је културно – уметнички програм Етно састава Вожд из Бора, као и бројне спортске активности, где су се такмичари надметали у хајдучком вишебоју: бацање камена са рамена, набацивање потковице…


У име потомака Војводе Вељка Петровића присутнима се, у Музеју основаном у његов спомен, обратио Данило Хајдук – Вељковић из Младеновца, који је истакао велику радост што се једна оваква свечаност одржава у част његовог славног претка, подсећајући да би се данас требали сећати и свих Вељкових сабораца који су учествовали у одбрани Тимочке Крајине.